U Ekvadoru uhićen šef zloglasnih Vukova. Članovi kartela pucali na vojsku i policiju

Foto: X

Policija u Ekvadoru priopćila je da je uhitila navodnog vođu Los Lobosa, moćne kriminalne organizacije specijalizirane za trgovinu drogom. Muškarac, koji je predstavljen kao Jaime S.C., bio je naoružan i nosio je veliku svotu novca kada je policija zaustavila njegov luksuzni automobil u lučkom gradu Puerto Bolívar.

Naoružani napadači za koje se vjeruje da pripadaju njegovoj bandi otvorili su vatru dok su policajci prebacivali Jaimeja S.C.-a u policijsku upravu. U pucnjavi je ozlijeđen jedan policajac. Kasnije je pucano i na vojnike raspoređene da čuvaju policijski stožer u kojem je osumnjičenik bio zatvoren, piše BBC.

Ekvador se posljednjih godina suočava s valom nasilja

Iz policije su naveli da je Jaime S.C. kod sebe imao 13.500 dolara, čije porijeklo "nije mogao objasniti". Procjenjuje se da Los Lobos (Vukovi) ima 8000 članova i postao je jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija u andskoj zemlji. Mnogi članovi su u zatvoru, ali banda nastavlja djelovati iza rešetaka i optužena je za poticanje nekih od najkrvavijih zatvorskih nemira u Ekvadoru.

Također se smatra da je banda povezana s meksičkim kartelom Jalisco New Generation (CJNG), za koji krijumčari kokain iz Kolumbije preko lučkih gradova Ekvadora u SAD i Europu. Ekvador je zahvatio val nasilja tijekom kojeg se stopa ubojstava učetverostručila između 2018. i 2022. godine.

Daniel Noboa, koji je u četvrtak položio zakletvu kao novi predsjednik zemlje, obećao je da će se pozabaviti krijumčarenjem droge i izvući zemlju iz stiska bandi. Prvog punog dana u uredu ukinuo je politiku koja je dopuštala posjedovanje malih količina droge, tvrdeći da je potaknula mikrotrgovinu u školama i "stvorila cijelu generaciju djece ovisnika o drogama".

Pročitajte više