U Britaniji sve manje mjesta za mrtve u bolnicama, podižu se privremene mrtvačnice

Screenshot: BBC

BRITANSKE vlasti morale su u nekim područjima postaviti privremene mrtvačnice jer je u lokalnim bolničkim mrtvačnicama ponestalo prostora zbog naglog porasta broja smrtnih slučajeva uzrokovanih pandemijom covida-19.

U Surreyu, južno od Londona, mrtvačnice u bolnicama su popunjene; dosegle su kapacitet od 600 pokojnika te su lokalne vlasti počele koristiti privremenu mrtvačnicu, piše Reuters.

"Želimo izbjeći to da umrli pacijenti ostaju na odjelima ili, kao što smo vidjeli u inozemstvu, da su ostavljeni po hodnicima. Kada naše mrtvačnice dosegnu svoj kapacitet, kontaktiramo privremenu mrtvačnicu kako bi došli po tijela", rekao je glasnogovornik agencije Surrey Resilience Forum.

Trenutno se u objektu Headley Court, bivšem mjestu Ministarstva obrane u Leatherheadu, drži oko 170 tijela, dodao je.

Više popunjene nego u prvom valu

Privremena mrtvačnica, u kojoj ima mjesta za 845 tijela, prvi je put otvorena u travnju tijekom prvog vala pandemije.

"Tijekom dvanaest tjedana od travnja do lipnja imali smo 700 tijela. U posljednja tri tjedna imali smo 330", rekao je glasnogovornik.

Slični objekti već su postavljeni ili se pripremaju u Londonu i Kentu.

U Velikoj Britaniji je do sada zabilježeno više od 80.000 smrtnih slučajeva i više od 3 milijuna slučajeva zaraze covidom-19. Premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak kako je ovo opasno razdoblje za Nacionalnu zdravstvenu službu, a voditelji bolnica upozorili su da bi uskoro mogle postati prenapučene.

Pročitajte više