U evakuiranoj bolnici u Gazi nađena mrtva tijela beba. Neka su još bila na aparatima

Screenshot: CNN

Snimke s odjela intenzivne njege bolnice Al Nasr prikazuju jeziv prizor. U krevetima se raspadaju malena tijela beba, od kojih su neka još uvijek pričvršćena na žice i cijevi koje su ih trebale održavati na životu. Pokraj njih na plahtama se nalaze bočice s mlijekom i rezervne pelene. 

Video je 27. studenog snimio Mohamed Baalousha, izvjestitelj iz Gaze za novinsku kuću Al Mashhad, koji je kasnije podijelio snimku sa CNN-om. Na videu se vide ostaci najmanje četvero dojenčadi, od kojih je troje još uvijek spojeno na bolničke strojeve.

Tijela beba su tamne boje, što ukazuje na raspadanje; s time da je u nekim krevetima ostalo samo nešto više od kostura. Na jednom tijelu djeteta su gmizale mušice i crvi. Mada još uvijek nisu sasvim jasne točne okolnosti ovog strašnog događaja, CNN je nakon prikupljanja dostupnih informacija, intervjua i izjava došao do zaključka da se radilo o žurnoj evakuaciji i pomoći koja nikada nije stigla. 

"Ostavili smo malu djecu na intenzivnoj njezi jer nije bio osiguran siguran transport"

CNN je geolocirao snimku i potvrdio da se radi o bolnici Al Nasr u sjevernoj Gazi. Ovo je područje posljednjih tjedana bilo uglavnom nedostupno novinarima, ali je tijekom sedmodnevnog primirja Baalousha uspio pristupiti bolnici i snimiti što se tamo događa. 

Dječje bolnice Al Nasr i Al Rantisi, koje su dio istog kompleksa, od početka studenog nalaze se na prvoj liniji fronte između izraelskih i Hamasovih snaga. Nekoliko medicinskog osoblja i zdravstvenih dužnosnika iz Al Nasre je u priopćenjima za javnost i intervjuima reklo da su 10. studenog morali žurno evakuirati bolnicu po naredbi izraelskih obrambenih snaga (IDF). 

Medicinsko osoblje je kazalo da je moralo ostaviti malu djecu na intenzivnoj njezi jer nisu mogli osigurati siguran transport. Liječnik povezan s bolnicom, koji nije želio biti imenovan, rekao je za CNN da je dvoje djece, dvogodišnja i devetomjesečna beba, umrlo neposredno prije evakuacije, ali da je troje djece još ostalo živo i priključeno na respiratore. 

Jedna od beba koje su ostale u bolnici imala je samo dva mjeseca. Za sada nema službenih podataka o sadašnjem stanju bolesne djece koja su ostavljena u bolnici.

Obećali dolazak ambulantnih kola

Na audiosnimci razgovora između višeg dužnosnika u bolnici Al Rantisi i časnika COGAT-a, koji koordinira aktivnosti izraelske vlade na palestinskim teritorijima i Gazi, čuje se da su izraelske snage uputile pacijente i bolničko osoblje na evakuaciju. 

Na snimci, koju je IDF objavio 11. studenoga, izraelski časnik uvjerava službenika bolnice da će biti organizirana ambulantna kola. Službenik bolnice je kazao časniku COGAT-a da kola hitne pomoći ne mogu doći do bolnice, na što je službenik odgovorio: "Dogovorit ću koordinaciju s centrom za primarnu pomoć. Ne brinite, blizu sam vojske, bit će sve u redu." 

"Hoće li kola hitne pomoći odvesti pacijente i medicinsko osoblje?" pitao je službenik bolnice. "Nema problema", odgovorio je službenik COGAT-a. No kola hitne pomoći nisu nikada stigla.

"Mnoge pacijente iznijele su njihove obitelji, kola hitne pomoći nisu mogla doći do bolnice", rekao je na konferenciji za novinare voditelj pedijatrijskih bolnica Al Nasr i Al Rantisi, liječnik Mustafa al-Kahlout. Troje djece ostalo je na intenzivnoj jedinici priključeno na bolničke aparate, ali bez kisika, dodao je.

IDF negira odgovornost za smrt djece u Al Nasru

CNN je tijekom prošlog tjedna pokušao razgovarati s medicinskim osobljem i bolničkim dužnosnicima iz Al Nasra, ali nisu bili dostupni ili su rekli da se boje govoriti. Ravnatelj bolnica u Gazi pri ministarstvu zdravstva koje kontrolira Hamas, liječnik Mohammad Zaqout, rekao je za CNN da je IDF prisilio ljude da napuste bolnicu.

"Bili smo prisiljeni ostaviti ih da umru jer nismo imali sigurnu medicinsku evakuaciju. Obavijestili smo ih da su ta djeca ‘prikovana’ za krevete i da ih se ne može evakuirati. Nosili smo drugu djecu u rukama dok smo napuštali zgradu", rekao je Zaqout. 

IDF je odlučno negirao odgovornost za smrt djece u Al Nasru. "S obzirom na to da IDF nije djelovao unutar bolnice Al Nasr, ove tvrdnje nisu samo laž, već i perverzno iskorištavanje nevinih života", rekao je IDF za CNN. 

CNN je u više navrata upitao IDF zašto nisu osigurali ambulantna vozila za evakuaciju, kao što je obećao službenik COGAT-a, i jesu li bili svjesni da je na intenzivnoj njezi ostalo djece – no IDF nije dao izravan odgovor. Izrael je više puta optužio Hamas da koristi bolnice kao zapovjedne centre te da u njima drži taoce. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.