U Parizu zatvorena džamija, na njenom profilu objavljen video protiv ubijenog Patyja

Foto: Epa

FRANCUSKE vlasti su danas naredile privremeno zatvaranje jedne džamije izvan Pariza, u sklopu akcije koja ima za cilj onesposobiti onu grupu muslimana koja nakon ubojstva nastavnika potiče na daljnju mržnju i nasilje.

Naime, na Facebook profilu džamije u Pantinu, predgrađu na sjeveroistočnom rubnom dijelu Pariza, je prije stravičnog napada objavljen videozapis u kojem se potiče na mržnju prema nastavniku povijesti Samuelu Patyju jer je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda.

Džamija zatvorena na šest mjeseci

Policija je ispred džamije polijepila obavijesti o privremenom zatvaranju jer su vlasti obećale strogu reakciju na sve poruke kojima se širi mržnja i potiče na nasilje, te radikalne propovjednike i strane državljane koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju Francuskoj.

Šestomjesečna odredba uvedena je "sa svrhom sprječavanja terorističkih djela", navodi se u obavijesti koju je izdao voditelj policijskog lokalnog odjela, piše Reuters.

Podsjetimo, nakon jezive egzekucije srednjoškolskog profesora u predgrađu Pariza, kada mu je islamistički terorist odrubio glavu zbog karikatura proroka Muhameda koje je pokazao učenicima, francuska vlada pokrenula je veliki obračun s islamskim ekstremistima u zemlji. 

Provedeni su deseci racija, a najavljeno je i raspuštanje islamističkih udruga te masovna deportacija 231 islamističkog ekstremista sa stranim državljanstvom - od kojih je većina, njih 180, već bila u zatvoru.

Džamija o tragičnom ubojstvu: U našoj religiji nema mjesta za nasilje

Voditelj džamije u Pantinu M’hammed Henniche ovog je vikenda izrazio žaljenje zbog dijeljenja videozapisa u kojem je kritiziran nastavnik.

U spomenutom videu je otac od jednog učenika muslimana ispričao kako je Paty izdvojio učenike muslimane i zamolio ih da napuste razred prije nego što je pokazao karikature proroka Muhameda. Rekao je za nastavnika da je nasilnik i da želi da više ne predaje djeci.

Otac iz videa se sada nalazi u pritvoru.

"U našoj religiji nema mjesta za nasilje. Oštro osuđujemo ovo divljaštvo", objavljeno je u ponedjeljak na Facebook stranici džamije.

Ubojica slao poruke roditeljima

Policija je također priopćila da je mladić koji je odrubio glavu francuskom nastavniku  poslao SMS poruku jednom od roditelja koji su se žalili na profesora.

Policija još uvijek nije priopćila je li roditelj učenice odgovorio na SMS poruku napadača.

BFM TV izvijestila je da je otac koji je u videu na društvenim mrežama prokazao učitelja nekoliko dana prije napada razmijenio Whatsapp poruke s ubojicom.

Otac, koji se sada nalazi u pritvoru, objavio je video na Facebooku rekavši kako želi da se nastavnik makne iz škole, pritom je naveo ime profesora i ime škole. Također je posjetio ravnatelja i žalio se na nastavnika.

Pročitajte više