U Gazi oslobođen fotoreporter Jaime Razuri

JAIME RAZURI, fotoreporter iz Perua koji radi za Agence France Presse, oslobođen je u nedjelju, nakon što je proveo skoro tjedan dana u zatočeništvu.

Otet je prošlog tjedna ispred ulaza u svoju redakciju u gradu Gazi u Pojasu Gaze. Šest maskiranih muškaraca prišlo mu je, uguralo ga u automobil i odvelo u zatočeništvo.

"Dobro sam. Drago mi je da su me oslobodili. Prema meni su se odnosili dobro i dobro su me hranili." - rekao je Razuri nakon što su ga palestinske vlasti vratile francuskoj novinskoj agenciji.

Otmice novinara nisu neobična stvar za područje palestinske samouprave. Samo u zadnjih pet mjeseci militanti su u Gazi oteli trojicu novinara.

Jedan je bio fotoreporter novinske agencije Associated Press (agencije koja je nedavno priznala da je manipulirala slikama i vijestima da bi ocrnila Izrael u sukobu s Palestincima). Ovo se dogodilo u listopadu.

U kolovozu su dvojica novinara američke TV stanice "Fox News channel" dva tjedna držana u zarobljeništvu. Također, u listopadu je otet jedan španjolski humanitarni radnik.

Neke od zadnjih fotografija koje je Razuri snimao bile su o klanju životinja za muslimanski festival Eid al-adhu, pa su neki blogeri pretpostavili da je otet od strane nezadovoljnih militanata koji se nisu slagali s tim fotografijama.

J. D.
Foto: EFE

Pročitajte više