U Hong Kongu počelo suđenje aktivistu zbog kršenja kontroverznog zakona

Foto: EPA

Suđenje istaknutom izdavaču i demokratskom aktivistu Jimmyju Laiju za navodna kršenja kontroverznog zakona o sigurnosti u Hong Kongu počelo je jutros.

Sedamdesetšestogodišnji Lai pojavio se u ponedjeljak pred sudom u okrugu West Kowloon, javili su hongkonški list South China Morning Post (SCMP) i drugi mediji.

Lokalni mediji izvijestili su o dugim redovima ljudi ispred zgrade suda u nadi da će dobiti mjesto na suđenju.

Lai je osnivač prodemokratskih hongkonških novina Apple Daily, koje su bile prisiljene ugasiti se nakon što se tabloid našao na meti vlasti zbog navodnih kršenja Zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Lai je već osuđen na dvije zatvorske kazne, a u zatvoru je već tri godine. Ako, kao što se očekuje, također bude proglašen krivim na trenutnom suđenju, mogao bi se suočiti s kaznom doživotnog zatvora. 

Zakon o sigurnosti, koji je Peking nametnuo u lipnju 2020. nakon masovnih prosvjeda za više demokracije u Hong Kongu, jako ograničava politička prava oporbe kao i organizacija za građanska prava. Zakon je usmjeren protiv aktivista koje Peking vidi kao subverzivne, separatističke ili terorističke.

Tijekom protekle tri godine, vlasti su koristile zakon o sigurnosti i druge zakone kao izgovor za progon najmanje 28 novinara i aktivista za slobodu tiska u Hong Kongu, prema podacima RSF-a.

Hong Kong je vraćen Kini 1. srpnja 1997., ali njime se upravlja prema načelu "jedna zemlja, dva sustava" s ciljem da se regiji dodijeli visok stupanj autonomije do 2047. Kritičari kažu da je zakon o sigurnosti učinkovito ukinuo ovo načelo.

Pročitajte više