U HRVATSKOJ DO KRAJA GODINE ZAKON KOJI ĆE INVALIDIMA POMOĆU JEDINSTVENOG BEDŽA OMOGUĆITI PARKIRANJE

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, dr. Zorislav Bobuš, izrazio je danas nadu da će do kraja godine u Hrvatskoj biti izmijenjen Zakon o sigurnosti u prometu na cestama, na temelju kojeg će se svim invalidnim osobama omogućiti uvođenje jedinstvenog bedža za parkiranje vozila, sukladnom onom koji je propisala EU, i koji do 2010. moraju uvesti sve države članice EUa. L

"Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u tome su nas podržali, i pozvali da predložimo svoje predstavnike u radnu skupinu, koja će raditi na tom zakonu", izjavio je dr. Bobuš Hini, nakon današnjeg okruglog stola "Hendikepirani u prometu" (HEKUP 2004), održanog na Zagrebačkom velesajmu.

Istaknuo je kako bi taj bedž trebao biti jedinstven za cijelu Hrvatsku, a također bi invalidima omogućio parkiranje na za to određenim mjestima u svim državama članicama EU.

Podsjetio je da do sada to nije bio slučaj, jer hrvatski invalidi sa svojim oznakama nisu mogli parkirati na mjestima određenim za invlalide u drugim europskim državama.

HEKUP je već tradicionalan, 14. okrugli stol kojega organizira Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH, krovna udruga osam nacionalnih saveza osoba s invaliditetom, a putem njih i oko 300 lokalnih udruga iz cijele Hrvatske.

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr. Zorislav Bobuš također je izvijestio da je današnji skup bio dosad najveći - na njemu je bilo 300-tinjak sudionika, od čega oko 200 predstavnika lokalnih udruga te predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, tvrtki koje se bave prijevozom i ortopedskim pomagalima te predstavnici ministarstava zdravstva i socijalne skrbi, mora, turizma, prometa i razvitka, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Grada Zagreba.

Na HEKUP-u su predstavnici Hrvatskog crvenog križa (HCK) uručili 39 invalidskih kolica osobama u potrebi. Ta invalidska kolica su dio donacije "Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana" i "Wheelchair Foundation" iz SAD-a s kojima Hrvatski Crveni križ već niz godina uspješno surađuje.

Dr. Zorislav Bobuš je rekao da će uskoro invalidi dobiti ostatak od 150 invalidskih kolica iz te iste donacije.



(Hina) xbma ysp

Pročitajte više