U Hrvatskoj jako porasli troškovi rada, pri vrhu smo Europske unije

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Hrvatska je i u prvom tromjesečju bila među zemljama EU s najvećim rastom nominalnih troškova rada po satu, uz bok Bugarskoj, pokazalo je izvješće Eurostata.

Rast na razini Unije

U eurozoni je nominalni trošak rada po satu u prva tri ovogodišnja mjeseca bio veći za 5.1 posto nego u istom razdoblju 2023. godine, pokazuju kalendarski prilagođeni podaci Eurostata. U četvrtom tromjesečju bio je porastao za 3.4 posto, potvrdio je statistički ured.

Na razini EU uvećan je u prvom kvartalu za 5.5 posto, nakon revidiranog rasta od 4.1 posto u prethodna tri mjeseca. Trošak plaća u eurozoni uvećan je na početku godine za 5.3 posto, a trošak doprinosa za 4.5 posto.

U EU je trošak plaća porastao za 5.8 posto, a trošak doprinosa za 4.8 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

U eurozoni je ukupan trošak rada u industriji porastao za 4.8 posto, a u uslugama i građevinskom sektoru za pet odnosno za 5.2 posto. U EU porastao je za 5.5 posto u uslugama i industriji, a 5.8 posto u građevinskom sektoru.

Hrvatska uz Bugarsku

Među zemljama EU najviše su i u prvom tromjesečju porasli nominalni troškovi plaća i doprinosa u Rumunjskoj, za 16.4 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, stoji u priopćenju Eurostata.

Slijedi Bugarska s rastom ukupnog troška rada od 15.8 posto. Hrvatska je zadržala mjesto pri vrhu s rastom nominalnih troškova rada po satu u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 15.2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U četvrtom tromjesečju bili su porasli za 15.6 posto, prema revidiranom podatku.

Nominalni troškovi plaća bili su u Hrvatskoj u prva tri mjeseca 2024. viši za 15.3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a troškovi doprinosa za 14.9 posto, pokazuju Eurostatovi podaci. 

Dvoznamenkasti rast ukupnih troškova rada bilježile su na početku godine i Poljska, Mađarska, Latvija, Slovačka i Litva, u rasponu od 14.1 do 10.9 posto.

Najblaže su pak porasli u Belgiji i Danskoj, za 2.3 odnosno za 2.5 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.