U Hrvatskoj Kostajnici se zbog poplava sastao stožer. Na terenu vatrogasci, vojska...

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

ZBOG vodostaja Une i Sunje na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut obišao je ugrožena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji te je u Hrvatskoj Kostajnici sudjelovao na sjednici županijskog Stožera civilne zaštite.

Kako je objavilo Ravnateljstvo civilne zaštite, najkritičnije je na području grada Hrvatske Kostajnice. Iz tamošnjeg Komunalca kažu kako voda nije za piće te da ju prije korištenja treba prokuhati. 

Provodi se linijska obrana od poplava u vidu postavljanja boks-barijera i zečjih nasipa uz rijeku Unu, obrana kuća izgradnjom zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata te zaštita kanalizacijskih otvora postavljanjem negativnih bunara s ciljem sprječavanja prodora vode. Stanje uz rijeku Sunju se normalizira.

 

Uključeni deseci vatrogasaca, vojska...

U aktivnosti obrane od poplave uključeno je 75 vatrogasaca, 50 pripadnika Hrvatske vojske, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, 7 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 djelatnika Hrvatskih voda. Na osiguranju ugroženog područja angažirani su policijski službenici, a s ciljem osiguranja pitke vode angažirano je 15 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa.

Trenutno su zatvorene ceste D47 Hrvatska Kostajnica-Dvor u mjestu Kuljani i Hrvatska Kostajnica-Dubica u mjestu Rosulje te županijske ceste ŽC 3167 Međurić-Veliko Vukovje, ŽC 3275 Stankovac-Slana, ŽC 3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC 3131 Gornja Jelenska i ŽC 3249 Stara Subocka.

Pročitajte više