U Hrvatskoj lani zaplijenjeno 197.000 krivotvorenih igračaka. Evo kako ih otkrivaju

Foto: Screenshot: RTL

Više od 19 milijuna krivotvorenih igračaka vrijednih čak 80 milijuna eura zaplijenio je EUROPOL.

U akciji je sudjelovala i Hrvatska, a lani su naši carinici oduzeli čak 170 tisuća krivotvorenih igračaka. Na prvi pogled mogu izgledati kao sasvim obične igračke, ali to mogu biti kopije poznatih brendova. A sve što ne prođe na granici, završi u skladištu Carine.

Kako izgledaju krivotvorene igračke

Za Novu TV više upravni savjetnik u Središnjem uredu Carinske uprave Ninoslav Babić opisao je kako izgledaju krivotvorene igračke:

"Ovdje se radi o vrlo lošoj kvaliteti, originalni imaju neki tekst gdje je proizvedeno, o kakvoj se robi radi, ovdje toga nema. Koristi tuđe žigove da bi lakše prodao svoj proizvod loše kvalitete, tada se radi o povredi prava i mi tu nastupamo i zaustavljamo takvu robu", rekao je Babić. Dodao je kako je kod nas za povredu prava žiga moguća kazna do tri godine zatvora.

Uglavnom je riječ o društvenim i kartaškim igrama, kockicama i lutkama iz poznatih dječjih crtića.

Ninoslav Babić iz Carinske uprave za RTL je otkrio još detalja: "Roba se načelno krivotvori zato što netko želi zaraditi na imidžu nekog brenda. Proizvođači krivotvorina nastoje iskoristiti ugled brenda i stavljanjem nekih logotipa ili proizvodnjom i kopiranjem igračaka poznatih proizvođača."

Hrvatska je tranzitna, ali i odredišna ruta.

Krivotvorine uglavnom dolaze pomorskim putem iz Kine, a sve češće i u malim paketima naručenim preko interneta. I država na njima gubi naplatom manjeg PDV-a, na što upozorava i Babić.

Opasnosti koje se kriju u krivotvorenim igračkama

Krivotvorine često mogu biti opasne za zdravlje, prvenstveno zbog opasnih kemikalija koje znaju sadržavati. Igračke inače prolaze laboratorijsku analizu kako do toga ne bi došlo, no to nije slučaj s krivotvorenim igračkama. 

Lidija Barićević iz Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar govorila je za RTL o opasnostima koje se kriju u krivotvorenim igračkama: "Ako sadrži male dijelove, može doći do gušenja, potom se dijete može porezati i može doći do izlaganja štetnim kemijskim tvarima kao što su teški metali."

Loša proizvodnja često odaje da se radi o krivotvorini.

"Prvenstveno zbog izbora materijala. Ako nije korištena dobra sirovina znači materijal, ove štetne tvari koje smo ranije naveli, ako su jeftinije veća je mogućnost da će ispuštati te tvari", kaže Lidija Baričević.

Zaplijenjene igračke trenutno se nalaze u riječkom carinskom skladištu, a kao što zakon nalaže - bit će uništene.

Pročitajte više