Nestašica asfalta zbog obnove na Baniji, u Zagrebu stali radovi: "Sramotno"

Screenshot: RTL Danas

NA PODRUČJIMA stradalima u potresu radni strojevi se ne gase pa nema dovoljno materijala za ostale projekte, poput rotora na zagrebačkoj Kajzerici.

Ovaj zastoj izazvao je ozbiljne poteškoće za osobe s invaliditetom koje se sada ne mogu kretati tim područjem, izvještava RTL Danas. Cesta je raskopana, a nedovršeni radovi onemogućuju normalan prolaz. Građani su nezadovoljni i ogorčeni zbog ove situacije.

Građanin: Ovo je stvarno sramota

"Grozno i žalosno. Prvo su rekli da će radovi biti završeni do sredine lipnja, a onda su odgodili do sredine srpnja. Međutim, sada se čini da radovi neće biti gotovi ni do sljedeće godine", komentirala je Andrea Bosak iz Zagreba za RTL Danas.

Nezadovoljni su i drugi građani metropole, poput Damira Barjaktara iz Zagreba. "Ovo je stvarno sramota, već valjda tri tjedna dižu prašinu, razrovali su. Prvo je sve bilo zatvoreno, sad su otvorili i tako ostavili", ispričao je Damir.

Josip Čakalić iz Zagreba istaknuo je da ova situacija traje već predugo. "Već bi trebali asfaltirati to područje. Ovako je vrlo nezgodno, netko bi mogao pasti s bicikla", dodao je.

Građanin Mario Šprljan pretpostavlja da su radovi zaustavljeni zbog nedostatka financijskih sredstava. 

Uvozimo asfalt iz Slovenije

Nestašica asfalta zavladala je u cijeloj Hrvatskoj pa ga uvozimo iz Slovenije. Mnogi izvođači radova osjećaju nemoć u ovoj teškoj situaciji.

"Nikada se nisam osjećao tako tužno i jadno, jer jednostavno smo nemoćni, a nismo krivi. Nisam doživio ništa slično u svojim 40 godina iskustva. Ovo je nezapamćeno", rekao je za RTL Danas Krešimir Šušković, predstavnik jednog od izvođača radova.

Odgovarajući na nestašicu asfalta, izvođači radova su se obratili Zagrebačkim cestama, no čak i njima nedostaje ovog ključnog građevinskog materijala. Šušković je objasnio da je do nestašice došlo zbog nedostatka asfalta na tržištu.

"Izvođači asfalterskih radova su trenutno preopterećeni obnovom područja pogođenih potresom, što je dodatno pogoršalo situaciju", dodao je Šušković.

Tomašević kaže da nije upoznat s problemom

Nakon tri godine nerada, vlada je ubrzala radove na Baniji jer do kraja mjeseca treba povući novac od Europske unije. Posljednja dva mjeseca se intenzivno radi, međutim, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije upoznat s problemom nestašice asfalta.

"To mi je prvi glas, moram priznati, tako da ćemo provjeriti. Ne mogu znati za svako gradilište u gradu, za svaku cestu u trenutku tko je izvođač, zašto su radovi usporeni", rekao je Tomašević za RTL Danas i kazao da će odgovor novinarima RTL-a o tome stići za nekoliko sati.

RTL je poslao i upit izvođaču radova, no do objave televizijskog priloga i članka odgovor nije stigao. Izvođač se ispričava građanima zbog kašnjenja te obećava da će asfalt biti postavljen za desetak dana, što će omogućiti normalno kretanje kroz rotor na Kajzerici.

Pročitajte više