U Hrvatskoj oko tisuću oboljelih od gripe

PREMA podacima koje je dosad prikupio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), od gripe je dosad oboljelo oko 1.000 osoba, uglavnom u sjevernoj Hrvatskoj, izjavila je voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero Margan.

Epidemiolozi su utvrdili da je riječ o virusu A podtipu H3N2, koji na našim prostorima cirkulira već dugo vremena i koji se nalazio u cjepivu protiv gripe. Virus tzv,. Fujian ove je godine u Velikoj Britaniji već odnio najmanje trinaest života, od čega je osmero djece.

Prema procjenama epidemiologa ovogodišnja će epidemija zahvatiti nešto više ljudi nego lani kada je od gripe oboljelo oko 80.000 osoba. U Hrvatskoj je ove godine protiv gripe cijepljeno više od 500.000 osoba.

Virus gripe tipa A posebno napada malu djecu i dojenčad. Kod njih komplikacije mogu prouzrokovati akutno oštećenje mozga i jetre te izazvati smrt.

Virus je opasan za kronične bolesnike i osobe starije od 65 godina.

Gripa počinje naglo. Simptomi su visoka temperatura od 39 i 40 stupnjeva, kašalj, glavobolja, bol u mišićima te opća slabost organizma. Virus gripe može izazvati i ozbiljne posljedice kao što su upala pluća, bronhitis, miokarditis te pogoršanje kroničnih bolesti.

Gripa se prenosi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, zaraženim predmetima i udisanjem zaraženih čestica zraka.

Prvi slučajevi oboljelih od virusa gripe Fujian zabilježeni su u kineskom gradu Fujianu, po kome je virus dobio ime. Gripa se zatim proširila u Australiju, otkud su ju putnici prenijeli u Europu.

Pročitajte više