U Hrvatskoj četvrti mjesec zaredom raste nezaposlenost

Ilustracija: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

NEZAPOSLENOST u eurozoni i EU blago je smanjena u kolovozu, a u Hrvatskoj je blago uvećana, četvrti mjesec zaredom, odmaknuvši se od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazale su danas procjene Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u kolovozu 6.4 posto, kliznuvši s revidiranih 6.5 posto u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. U EU iznosila je 5.9 posto, kliznuvši također za 0.1 postotni bod u odnosu na revidiranu srpanjsku vrijednost.

U kolovozu prošle godine iznosila je 6.7 posto u eurozoni i 6.1 posto u EU. Eurostat procjenjuje da je u EU u ovogodišnjem kolovozu bez posla bilo gotovo 12.84 milijuna građana, od čega gotovo 10.86 milijuna u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU smanjen za 112 tisuća, a u eurozoni za 107 tisuća. Na godišnjoj razini njihov se broj smanjio za 335 tisuća u Uniji i za 407 tisuća u eurozoni.

Bez posla u Hrvatskoj 122 tisuće građana

Španjolska i Grčka i dalje jedine imaju dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u kolovozu dosezala 11.5 odnosno 10.9 posto. Slijede Estonija i Švedska sa 7.6 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u kolovozu iznosila 6.9 posto i bila je za 0.1 postotni bod viša nego u mjesecu ranije. 

Podaci pokazuju da je u travnju bila izjednačena s prosjekom eurozone, ali od svibnja kontinuirano raste. Bez posla je u Hrvatskoj u kolovozu, prema Eurostatovim podacima, bilo 122 tisuće građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na isti mjesec prošle godine broj im je smanjen za šest tisuća.

Najbliže su Hrvatskoj u kolovozu bili Finska sa 7.2 posto te Cipar i Latvija sa stopom nezaposlenosti od 6.6 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti imale su Češka i Malta, od 2.5 odnosno 2.7 posto. Blizu su i Poljska i Njemačka sa stopama nezaposlenosti od 2.8 odnosno tri posto.

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je u kolovozu 13.8 posto kliznuvši za 0.1 postotni bod u odnosu na srpanj. U EU zadržala se na srpanjskih 14 posto. U statističkom uredu procjenjuju da je u EU u kolovozu bez posla bilo gotovo 2.69 milijuna mladih, od čega 2.19 milijuna u eurozoni.

Ne moramo dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih

Broj nezaposlenih mladih u eurozoni u kolovozu je tako smanjen za 145 tisuća u odnosu na isto razdoblje lani, a u EU za 141 tisuću, objavio je Eurostat. Najveću stopu nezaposlenosti među mladima bilježila je i u kolovozu Španjolska, od 26.8 posto. Slijede Estonija s 23.5 posto, Grčka s 22.5 posto, Italija s 22 posto te Švedska s 21.1 posto.

Granicu od 20 posto dosegnuli su i Portugal i Slovačka, a blizu je i Luksemburg, gdje je iznosila 19.2 posto. Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih imala je Njemačka, od 5.7 posto. Slijede Češka s 8.5 posto te Litva i Nizozemska s 8.6 odnosno 8.7 posto.

Hrvatska, uz Belgiju, Cipar, Sloveniju i Rumunjsku, nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U drugom kvartalu stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina iznosila je u Hrvatskoj 20 posto, uz 25 tisuća nezaposlenih, pokazuje izvješće Eurostata.

Pročitajte više