U hrvatskoj podružnici televizije Una kreću masovni otkazi

Screenshot: Una TV

U ZAGREBAČKOM dopisništvu televizije Una ovih su dana najavljeni otkazi, javlja Jutarnji list. Una TV je s radom počela u prosincu, a bila je najavljena kao veliki regionalni projekt.

U dopisništvo, u kojem radi osamdesetak ljudi, uprava Una World d.o.o., čije je sjedište u Banjoj Luci, uputila je popis radnih mjesta koja se ukidaju već ovaj tjedan. Svi zaposleni u tome dopisništvu, uključujući i one koje je vijest zatekla na godišnjim odmorima, pozvani su u redakciju na hitan sastanak koji će se održati u srijedu, 3. kolovoza.

Najavljeno je ukidanje niza novinarskih, snimateljskih, montažerskih, uredničkih, producentskih radnih mjesta. Zaposleni očekuju da će ih Uprava već ovaj tjedan upoznati s time tko od njih ostaje bez radnog mjesta.

Na Unu TV su prešla raditi i poznata imena hrvatskog televizijskog novinarstva među kojima su Ivana Paradžiković, Saša Kosanović i Josip Šarić. Na Uni TV je radila i Nevena Rendeli, a posao su nudili i Severini i Mojmiri Pastorčić. Njih dvije su odbile ponude.

Nedavno je i devet zaposlenih u Sarajevu dobilo otkaz. Kako je ranije pisao Faktor.ba, neki od njih tvrde da su otkaze dobili samo Bošnjaci.

Berlinska tvrtke se povukla iz projekta

Pokretanje televizije Una najavljeno je na Weekend Media Festivalu u Rovinju, a započelo je krajem prošle godine. Kako bi televizija počela s radom, u Banjoj Luci je osnovano više tvrtki, među kojima je i Una World Network, čiji su osnivači bili Infinity Media s 20 posto udjela i Foundcenter Investment GmbH s 80 posto.

Iz projekta se u ožujku povukla berlinska tvrtka Foundcenter Investment GmbH. Njemački ulagači bili su većinski vlasnici tvrtke Una World Network, no sada je kao jedini vlasnik ostala tvrtka Infinity Media Banjaluka, koja se povezuje s obitelji Dodik, doznao je tada portal Capital.

Trebali su se baviti proizvodnjom filmova, videofilmova i televizijskog programa. Idejni pokretač projekta bio je Dejan Jocić, ujedno predsjednik Upravnog odbora, dok je pokretač spomenuta berlinska tvrtka.

Tvrtka povezana s Miloradom Dodikom

Međutim, regionalni portal Buka navodi da u Registru poslovnih subjekata RS-a uz televiziju Una više nema njemačkih ulagača i Jocića. Zastupnik je sada Srđan Praštalo, a vlasnik Infinity Media, koja je dio Infinity International Grupe i koja se povezuje s obitelji srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Buka podsjeća kako je kompanija Prointer ITSS prošle godine preuzela vlasništvo nad banjolučkom Alternativnom televizijom, a ove je godine ATV prebacila na povezanu tvrtku Infinity Media.

Dodik je govorio da je njegov sin Igor povezan s Prointerom, također tvrdeći kako je pokušavao razviti biznis u medijima. Dodik je, inače, već bio na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država, što je početkom ove godine prošireno i na Alternativnu televiziju.

Pročitajte više