U Hrvatskoj se ne radi analiza starosti smrznutog mesa

U HRVATSKOJ nitko ne radi analizu starosti smrznutog mesa, već nadležne inspekcijske službe kontroliraju deklaracije, odnosno provjeravaju da li deklaracije odgovaraju naznačenom roku trajanja, kazao je za Hinu ravnatelj Hrvatske agencije za hranu Boris Antunović.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je dozvoljena granica za smrznuto meso 12 mjeseci.

Nakon toga roka, objašnjava, "meso uglavnom i dalje nije zdravstveno neispravno, ali ima promijenjeni organoleptički okus" te "ako se i koristi za daljnju preradu to potrošač mora znati".

Antunović ističe kako ni u EU nije "precizno rješeno koliko meso smije biti zamrznuto, ali da je uglavnom rok šest mjeseci". No, dodao je, EU je svojim članicama "dala slobodu da svaka posebno to regulira svojim pravilnicima".

Najrigorozniji su u Velikoj Britaniji i Njemačkoj jer te zemlje svojim dobavljačima određuju i način smrzavanja mesa i rok.

"Naravno ono meso koje je smrznuto uz niže temperature može duže biti u prodaji" rekao je dr. Antunović.

Ističe kako je "primjerice u Švicarskoj dvije godine rok za korištenje smrznutog mesa od kojeg se mogu praviti razne prerađevine, naravno uz točno deklariranje o kakvim se proizvodima radi".

Na pitanje da li je točna informacija da se u zapadnom svijetu spaljuje meso čiji je rok smrzavanja prošao, dr. Antunović je rekao "ne vjerujem, jer ne radi se o zdravstveno neispravnom mesu".

Pročitajte više