U Hrvatskoj se sve više događaja otkazuje zbog koronavirusa, evo popisa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U HRVATSKOJ je sve više događaja koji se otkazuju ili odgađaju zbog koronavirusa.

Podsjetimo, Nacionalni stožer civilne zaštite, kojemu su na čelu Božinović i Beroš, jučer je izdao preporuku kako bi bilo dobro odgoditi sve događaje na kojima je preko 1000 ljudi. No, to nije obavezno, događaji se mogu odvijati, ali uz visoke higijenske standarde.

Ipak, sve više organizatora odgađa veće i manje događaje. Jučer je tako javljeno kako se odgađaju Digital Takeover 2020., Dani komunikacija i ZagrebDox.

Digital Takover se odgađa do daljnjega, a novi datum će biti naknadno objavljen. Dani komunikacija se odgađaju za 29. - 31. listopada, dakle za više od pola godine. Zagrebdox se također odgađa do daljnjega.

Danas stižu obavijesti o novim odgodama

Otkazan Koncert za život

Danas stižu obavijesti o novim odgodama. Otkazuje se Koncert za život.

"S obzirom na preporuku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za odgodu skupova s više od 1000 ljudi zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji i okruženju, Zaklada Ana Rukavina i Zagrebačka filharmonija Vas obavještavaju da se otkazuje Koncert za život, a koji se trebao održati u petak, 13. ožujka 2020. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog", stoji u obavijesti.

"Povrat novca za kupljene ulaznice možete zatražiti na blagajni Zagrebačke filharmonije u redovno radno vrijeme", piše.

Otkazan splitski Pričigin

Otkazan je i splitski Pričigin, festival pričanja priča.

"Dragi prijatelji Pričigina,

priča koju nitko među nama ne bi htio ni ispričati niti čuti ipak se ostvaruje: ovaj nesretni virus natjerao nas je da Pričigin odgodimo do nekog veselijeg, Pričiginu primjerenijeg termina", objavili su na Facebooku.

Otkazano gostovanje Ivana Đikića u Skepticima u pubu

Otkazano je gostovanje Ivana Đikića u Skepticima u pubu.

"Dragi skeptici, zbog svijesti o mogućem riziku od širenja koronavirusa putem javnih okupljanja i u dogovoru s prof. Đikićem, teška srca odlučili smo odgoditi ovo predavanje za neki od njegovih budućih posjeta Zagrebu, kad javnozdravstvena situacija bude bolja i sigurnija.

Pratite nas i dalje na društvenim mrežama i čuvajte se", objavili su na stranici otkazanog eventa na Facebooku.

Otkazani Dani malostonske kamenice

"Po preporuci kriznog stožera Dubrovačko-neretvanske županije te po nalogu Nacionalnog stožera RH, zbog novonastale situacije oko koronavirusa, otkazujemo ovogodišnju manifestaciju Dani malostonske kamenice", objavili su organizatori.

Odgođen VIROEXPO

"Dragi naši izlagači, kao što znate, 25. Viroexpo, koji se trebao održati od 13. do 15. ožujka, je zbog „koronavirusa“ odgođen. Nije to bila laka odluka, no bila je, u ovom trenutku, jedina razumna.

Iako je za sajam sve bilo spremno, nama je na prvom mjestu zdravlje i sigurnost naših građana, posjetitelja i Vas, naših izlagača Viroexpa. Jer, kako danas, tako i svih ovih 25 godina Viroexpa, vi ste naši partneri sajma.

Vjerujemo kako ćemo naš i vaš sajam, održati ove jeseni, a svi izlagači, koji su iznos uplatili za izlagački prostor Viroexpo, taj isti iznos ostaje kao polog za jesensko izdanje sajma. I prostor koji ste imali za period od 13. do 15. ožujka, čeka Vas najesen. Hvala Vam, jer bez vas, dragi naši izlagači, ne bi bilo niti nas.

Organizacijski odbor 25. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2020."

Meetex: Većina skupova i kongresa odgađa se za jesen

Druga nacionalna kongresna burza Meetex privukla je danas oko 150 domaćih i stranih sudionika iz 20-ak zemalja, koji u izravnom kontaktu dogovaraju konkretne poslove za ovu i iduće godine, dok se, s obzirom na situaciju s koronavirusom, većina skupova i kongresa u Hrvatskoj odgađa za jesen.

Cilj Meetexa, koji organizira Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) i tvrtka Inovativni eventi, i ove je godine bio spojiti domaće hotelijere, putničke agencije, turističke zajednice i njihove kongresne urede te druge ponuditelje usluga u Hrvatskoj s međunarodnim kupcima i organizatorima MICE događanja (poslovni sastanci, kongresi, nagradna i poticajna putovanja).

Svi okupljeni na toj burzi, koja se održava u relativno praznom hotelu Westin, nadaju se što bržem nestanku epidemije koronavirusa ili bar smirivanju situacije te što manjoj šteti za svoje poslovanje ove godine, jer ako se širenje virusa nastavi do ljeta, teško će biti sve nadoknaditi.

Nekoliko izlagača je otkazalo dolazak, ali ništa prekomjerno, dok su strani kupci došli svi gotovo kako su se i najavili, istaknula je za Hinu Aleksandra Uhernik Đurđek iz organizacijskog odbora burze te direktorica tvrtke Eventfully Croatia, koja naglašava da bi ova godina za sve njih u kongresima bila iznimna da nije koronavirusa.

"Najave za ovu kongresnu sezonu su bile odlične, no sada nas je taj virus stavio sve u pat-poziciju. To je za sve u Hrvatskoj i šire sasvim nova situacija, no ne možemo odustati od posla i dat ćemo sve od sebe da se biznisi normalno nastave čim se situacija smiri. U slučaju daljnjeg širenja zaraze to će biti jako teško i morat ćemo živjeti na našim siromašnim rezervama, jer je ovo uslužna djelatnost koja nikada nema velike zalihe", ocijenila je Uhernik Đurđek.

Otkazani koncerti u dvorani Vatroslava Lisinskog

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog odgodila je ili otkazala velik broj koncerata koji su se u ožujku trebali održati u Velikoj dvorani. Među njima je koncert Marka Škugora, koji se trebao održati 17. ožujka, Koncert za život, Fio Show, Večer dalmatinskih pjesama. Odgođena je i predstava "Ježeva kućica" te program Radija KAJ - Kajkavci u Lisinskom.

Odluke o koncertima u Tvornici uskoro

Iz Koncertne dvorane Tvornica kulture izvijestili su kako će uskoro objaviti odluke o održavanju koncerata grupa Artan Lili, The Boomtown Rats, Partibrejkers i Jure Stublića & Filma te da će se za sve koncerte nakon 4. travnja naknadno očitovati sukladno razvoju situacije.

"Tvornica kulture pridržavat će se mjera izrečenih za koncerte s preko tisuću posjetitelja, koji su u našoj organizaciji planirani od danas do 4. travnja", priopćili su u utorak iz Tvornice.

O održavanju ili otkazivanju drugih događaja u Tvornici, koji nisu u njihovoj organizaciji, izvijestit će pojedini vanjski organizatori.

Odgođen Riječki filmski festival

Također je odgođeno prvo izdanje Riječkog filmskog festivala, koje je bilo planirano od 25. do 29. ožujka.

"U skladu s trenutnim mjerama opreza pri organizaciji javnih događaja, Art-kino ne želi izlagati riziku svoje posjetitelje, goste, suradnike, djelatnike i predstavnike medija te je kao najsigurnija opcija procijenjena odgoda Festivala", kažu u priopćenju iz Art-kina.

Osam zdravstvenih komora odgodilo 2. kongres

Zbog opasnosti od koronavirusa Hrvatska liječnička komora (HLK) u utorak je odgodila 2. kongres koordinacije komora u zdravstvu i 4. kongres medicinskog prava na kojem su ovaj vikend u Rovinju trebali sudjelovati predstavnici osam komora u zdravstvu.

Kongres se odgađa za jesen, a novi datum bit će objavljen naknadno, priopćio je HLK.  

"Odgovornost liječnika i svih drugih zdravstvenih djelatnika u ovakvoj situaciji nadolazeće epidemije je iznimno velika upravo zbog njihova stalnog kontakta s pacijentima", istaknuo je dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, koja je, uz Pravni fakultet u Splitu, organizator 2. kongresa koordinacije komora u zdravstvu i 4. kongresa medicinskog prava. Dodao je da kongres odgađaju za jesen u skladu s preporukama mjerodavnih institucija kako bi na najmanju moguću mjeru smanjili dodatni rizik za pacijente.

Koordinacija komora u zdravstvu je inicijativa Hrvatske liječničke komore koja okuplja osam zdravstvenih komora, a svrha joj je razmjena iskustava, provođenje zajedničke edukacije članova i suradnja u provedbi stručnih nadzora te u konkretnim područjima zaštite interesa i ugleda članova, organizacija zajedničkih skupova te priprema zajedničkih prijedloga i zahtjeva koji se odnose na zdravstveni sustav, djelatnosti i profesije.

Otkazani Škorini koncerti

Zbog koronavirusa su otkazani koncerti Miroslava Škore.

Odgođeni dani Arhitekata

Dani arhitekata 4.0, koji su se trebali krajem ovog tjedna, od 12.-14. ožujka, održati u Šibeniku i okupiti više od 700 sudionika, odgađaju se zbog opasnosti od koronavirusa.

Hrvatska komora arhitekata, koja je organizator ovog najvećeg stručnog skupa arhitekata u Hrvatskoj, već je nekoliko dana u svakodnevnoj koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Šibensko-kninske županije i sve do danas popodne imali smo „zeleno svjetlo“ za održavanje Dana.

O novom datumu održavanja Dana arhitekata, kao i o svim ostalim detaljima, HKA će sve sudionike konferencije, kao i sve ostale članove obavijestiti u sljedećim danima.

Listu ćemo nadopisati kad i ako bude još događaja koji su otkazani

Pročitajte više