U Hrvatsku stiglo cjepivo za svinjsku gripu, besplatno cijepljenje počinje već od petka!

DANAS u 12.45 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo prvih 140.000 doza cjepiva za pandemijsku gripu, a početak cijepljenja predviđen je već za petak.

> U Vinkovcima preminuo 47-godišnjak: Nova žrtva svinjske gripe?

"Svaku seriju cjepiva koja dođe u Hrvatsku Agencija za lijekove i medicinske proizvode dodatno pregledava te nakon toga daje odobrenje za puštanje u promet. Očekuje se da će nužna navedena procedura biti završena do četvrtka, nakon čega će se izvršiti hitna distribucija cjepiva i početak cijepljenja u zavodima za javno zdravstvo. Početak cijepljenja, koji je bio planiran krajem prosinca, započet će već u petak (27. studenoga), što je znatno ranije od predviđenog roka. Cijepljenje u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite - opće/obiteljske medicine, počinje u ponedjeljak", izvijestio je ministar zdravstva Darko Milinović.

"Cijepljenje će se obavljati dinamikom koju je donio Stožer za praćenje pojavnosti nove gripe te će od petka, 27. studenoga, cijepljenje započeti za ugrožene skupine: kronične bolesnike, trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ekstremno pretile osobe, djeca starosti od šest mjeseci do tri godine i zdravstveni djelatnici", dodaje se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Stižu i nove doze cjepiva za sezonsku gripu

"Daljnji uvoz cjepiva za pandemijsku gripu očekujemo tijekom prosinca. Također, obavještavamo kako će se u petak distribuirati i dodatnih 120.000 doza cjepiva za sezonsku gripu", izvijestilo je Ministarstvo.

Cjepivo za svinjsku gripu besplatno!

Iz Milinovićevog ministarstva također najavljuju kako će cjepivo za svinjsku gripu biti besplatno. "Sukladno financijskoj krizi, a kako ne bismo dodatno financijski opteretili građane Republike Hrvatske, te zahvaljujući reformi zdravstvenog sustava koja je u tijeku, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH osiguralo je besplatno cjepivo protiv pandemijske gripe za ugrožene skupine, a nakon što se one pocijepe, cjepivo će biti besplatno i za sve zainteresirane građane", priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Pročitajte više