U idućih trideset godina roboti će nam uzeti većinu poslova

Foto: 123rf

U SLJEDEĆIH trideset godina većinu poslova koje danas poznajemo radit će roboti, piše Telegraph. Čovječanstvo će se susresti s velikim izazovom kako pronaći smisao u životu jednom kad rad više ne bude potreban, predviđaju stručnjaci.

Profesor Moshe Vardi s Sveučilišta Rice u SAD-u tvrdi da će većina profesionalaca iz srednje klase biti zamijenjena robotima u sljedećih nekoliko desetljeća, a to će ljudima ostaviti više slobodnog vremena nego su ga ikad imali.

Vardi je, govoreći na godišnjem sastanku američke Udruge za unapređivanje znanosti, rekao kako će razvitak robota dovesti do stope nezaposlenosti veće od 50 posto.

"Dolazimo do vremena kad će roboti većinu zadataka i poslova moći odraditi bolje od ljudi", rekao je.

Roboti, smatra ovaj profesor, rade sve više i više poslova koje su prije obavljali ljudi.

"Mislim da se društvo treba suočiti s ovim pitanje prije nego nam se ono postavi", smatra Vardi. "Ako su strojevi sposobni raditi većinu poslova koje rade ljudi, što će onda ljudi raditi", pita se Vardi. Ovaj profesor se, slijedom toga, pita i jesmo li sigurni da je tehnologija koju razvijamo poboljšava čovječanstvo.

Takvi roboti već postoje

Već sad postoje roboti koji su u stanju raditi tipične ljudske poslove. Primjerice, u prosincu je u Singapuru predstavljen čovjekoliki robot koji će raditi kao recepcioner na sveučilištu koje ga je napravilo.


Sličnih primjera ima diljem svijeta, a bit će ih još i više te će raditi sve kompliciranije i teže zadatke. No, Vardi je prema svemu tome prilično skeptičan jer ne zna kakve će to imati implikacije za čovječanstvo.

"Tipičan odgovor je da će strojevi sve raditi, a mi ćemo imati slobodno vrijeme za naše aktivnosti. Ipak, ne smatram da je to obećavajuća budućnost. To se meni čini kao distopija, vjerujem da je rad potreban i da je to u esenciji ljudskog blagostanja", smatra ovaj profesor.

"Moramo dorasti problemu i uhvatiti se s njim u koštac prije nego ljudski rad bude zastario", zaključuje profesor.

Pročitajte više