U Indiji najveći dnevni rast zaraženih u pet mjeseci

Foto: EPA

INDIJA je u ponedjeljak potvrdila najveći dnevni porast zaraza koronavirusom u pet mjeseci s najviše novih slučajeva u najbogatijoj saveznoj državi Maharaštri.

U protekla 24 sata potvrđeno je 68.020 novih slučajeva koronavirusa, objavilo je ministarstvo zdravstva. To je najveći broj zaraženih u danu od 11. listopada, prema podacima Reutersa.

Indija ima preko 60.000 novih slučajeva već tri dana za redom, ali novi broj zaraza još uvijek je niži nego u rujnu kad je bilo više od 90.000 zaraženih dnevno. 

Ukupan broj zaraza od početka pandemije prešao je 12 milijuna u toj zemlji koja je treća najteže pogođena u svijetu nakon Sjedinjenih Država i Brazila. 

Moglo bi biti više od 300 milijuna zaraženih zbog nedovoljno testiranja

Neki stručnjaci vjeruju da bi moglo biti više od 300 milijuna zaraženih zbog nedovoljno testiranja iako se situacija nešto poboljšala. 

U ponedjeljak je u Indiji umrla još 291 osoba, ukupno više od 160.000 ljudi. 

Maharaštra, zapadna država u kojoj se nalazi financijsko središte Mumbai, zabilježila je svoj dnevni rekord s 40.414 novih zaraza. 

Država razmatra uvođenje strogog zatvaranja ovaj tjedan. Već je postrožila putovanja i uvela noćni policijski sat. 

Nekoliko država ograničilo je okupljanja na hinduističkom proljetnom festivalu Holi i muslimanskom prazniku Shab-e-Barat koji padaju na ovaj vikend. 

Osam indijskih saveznih država - Maharashtra, Karnataka, Punjab, Madhya Pradesh, Gujarat, Kerala, Tamil Nadu i Chhattisgarh čine 84.5 posto svih slučajeva u zemlji, priopćila je vlada.

Pročitajte više