U Irskoj na referendumu propao Lisabonski ugovor o EU

BBC i drugi mediji na temelju dosad prebrojanih glasova projiciraju kako je na referendumu u Irskoj propao Lisabonski ugovor o preustroju Europske unije.

Dosada poznati rezultati govotre kako su protivnici Ugovora - kojim je zamijenjen europski ustav propao na referendumima 2005. godine - u prednosti ne samo u ruralnim, nego i u urbanim dijelovima Irske gdje se prije očekivala podrška Ugovoru.

Prema dosad poznatim podacima, protiv Ugovora se izjasnilo oko 53 posto, a za 47 posto Iraca. Odaziv na izbore bio je oko 50 posto, što predstavlja iznenađenje, s obzirom da se očekivalo da će jedino odaziv ispod 40 posto ići na ruku protivnicima Sporazuma.

Na temelju toga je i irski ministar pravosuđa Dermot Ahern izjavio kako je Ugovor  "najvjerojatnije" propao.

Pad eura, preustroj Unije odgođen za najmanje godinu dana

Na vijesti o propasti referenduma su reagirale burze, tako da se bilježi pad eura u odnosu na dolar.

Reuters u svojoj analizi predviđa da je malo vjerojatno da će Ugovor biti ratificiran do 1. siječnja 2009. godine kao što je bilo planirano, odnosno da će u najmanju ruku biti odgođeno imenovanje prvog europskog predsjednika i ministra vanjskih poslova. Vodeće europske države - Britanija, Francuska i Njemačka - su najavile da će, bez obzira na irsko "ne",  nastaviti proces ratifikacije, ali će zbog toga, pogotovo u Britaniji, vlade doći pod udar euroskeptika.

Čelnike EU, koji su unaprijed rekli kako ne postoji "plan B" za slučaj propasti Ugovora, čekaju mjeseci rasprave o tome kako da riješe irski problem, pri čemu će glavnu ulogu imati danas prilično oslabljena irska vlada premijera Briana Cowena. Reutersova analiza također navodi kako je EU kao institucija oslabljena i da je malo vjerojatno da će moći nastupati kao jedinstvena svjetska sila u odnosu na Rusiju ili Iran.

Blamaža kladionice Paddy Power

Osim Reformskog ugovora, jedna od žrtava jučerašnjeg izjašnjavanja bi mogla biti i reputacija ugledne irske kladionice Paddy Power PLC.

Kasno sinoć, nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, ona je odlučila isplatiti 180.000 funti svima koji su se kladili na prolaz referenduma. Njihov glasnogovornica Sharon McHugh je to obrazložila lavinom uplata na prolaz referenduma u posljednjim satima izjašnjavanja, što je trebao biti najbolji indikator proeuropskog raspoloženja u Irskoj. U priopćenju je rečeno da je "postoji mala mogućnost da će kladionica sutra biti osramoćena", a upravo se to dogodilo.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više