U Irskoj zbog pandemije porastao izvoz lijekova i medicinskih proizvoda

Foto: 123rf

IRSKI izvoz robe porastao je 2020. godine na rekordnih 160.8 milijardi eura, poduprt snažnom inozemnom potražnjom za medicinskim i farmaceutskim proizvodima tijekom pandemije koronavirusa.

"Medicinski i farmaceutski proizvodi činili su 39 posto robnog izvoza u 2020. godini, uz povećanje vrijednosti izvoza za četvrtinu u odnosu na 2019. godinu", pokazale su u ponedjeljak procjene irskog zavoda za statistiku CSO-a.

Pad izvoza u drugim sektorima

Drugi veliki izvozni sektori bilježili su pad inozemne prodaje zbog širenja koronavirusa i ograničenja koja su vlade ključnih uvoznica uvele kako bi ga suzbile.

Izvoz hrane i živih životinja smanjio se tako dva posto, a izvoz proizvoda prerađivačke industrije, strojeva i transportne opreme oko osam posto.

Raskorak se vjerojatno može pripisati "koncentraciji irskog izvoza u sektorima otpornim za zaključavanje", navodi novinska agencija dpa tumačenje irskog Instituta za ekonomska i socijalna istraživanja (ESRI).

Manji izvoz u Britaniju

Irski je izvoz u ostale zemlje EU prošle godine porastao 13 posto, a udio EU u ukupnom irskom izvozu na 40 posto. U 2019. godini iznosio je 27 posto, pokazuje izvješće statističkog ureda. 

Izvoz u Veliku Britaniju smanjio se devet posto, čime se udio Britanije u irskom izvozu spustio na osam posto.

Nakon izlaska Britanije iz EU irski izvoz sve manje prolazi preko Britanije, birajući izravne puteve do kontinentalne Europe. Neki su trajektni prijevoznici tako udvostručili veze između Irske i Francuske.

SAD je prošle godine bio glavna destinacija za irski izvoz, kada se izuzme EU, s udjelom u ukupnom izvozu od 31 posto. Podatak pokazuje značajnu prisutnost američkih kompanija u Irskoj, uključujući farmaceutske divove, dodaje dpa.

Pročitajte više