U Istri odsječena sela, uništene ceste, odroni na sve strane. Dio Pazina bez vode

Foto: Screenshot Facebok/Petar Radovan

VELIKA količine kiše koja je noćas pala na području Istarske županije posebno je pogodila područje Bujštine, Buzeštine, Pazinštine i Poreštine.

Sela odsječena, u Pazinu bez vode

Vatrogasci i sve nadležne službe su od noćas na terenu, prvenstveno se radilo na zaštiti građana i imovine od bujičnih poplava. Uslijed odrona zabilježene su štete na prometnicama, a na nekima je, zbog sigurnosti, obustavljen promet zbog velikih količina vode.

Zabilježeno je nekoliko desetaka intervencija vatrogasaca, najviše na području Buzeštine i Pazinštine, koji su ispumpavali vodu, pretežito iz privatnih, odnosno stambenih objekata. Prema dosadašnjim informacijama, u tim dijelovima Istre bit će i najveće štete, čiji se razmjer još mora utvrditi.

Velike probleme stvaraju i odroni kojih ima na sve strane. Brojni su odroni u okolici Pazina.

Upravo zbog odrona selo Bankovac ostalo je izolirano. S pazinske strane prometno je odsječeno selo Ukotići.

Na terenu su sve komunalne službe grada Pazina koje čiste ceste na više mjesta. Kod sela Ukotića je i pazinska gradonačelnica Suzana Jašić sa suradnicima kako bi odredili prioritete djelovanja. U selu Bankovci, gdje je također jutros bila gradonačelnica, nalaze se opasna klizišta nedaleko od jedne kuće i jedne štale s 13 krava.

Prema objavi s portala Grada Pazina, noćašnje kiše uzrokovale su veliki broj odrona čije su posljedice puknuća i izvlačenja vodovodnih cijevi te više odrona na cestama na području mjesnih odbora Kašćerge i Zamaska. Isporuka vode za Grdoselo, Kašćergu i Buraj je uspostavljena, dok se za Dršćevku i Ulicu Jurja Dobrile utvrđuje mjesto kvara radi sanacije. Sve su službe na terenu MO-a Kašćerga i Zamask radi utvrđivanja i sanacije štete na cestama i objektima.

U tijeku je sanacija odrona na prometnicama MO-a Zamask i MO-a Kašćerga.

Stotinjak odrona na cestama

Vatrogasci Buzeta, Pazina i Umaga zajedno s Vodoprivredom rade na ispumpavanju vode kako bi se vodoopskrbni sustav mogao u što kraćem roku staviti u pogon. Prema riječima Istarskog vodovoda, kroz dva-tri dana sustav bi trebao biti osposobljen.

Grmljavinsko nevrijeme i ekstremne količine kiše prouzročili su velike štete, naročito na Buzeštini. Prema prvim procjenama, na stotinjak mjesta veći su ili manji odroni na cestama, a najveći je odron na prometnici od Vrha prema Marčenegli, gdje je prekinut promet jer se odronio asfalt.

Po podacima mjerne stanice Butoniga, tijekom noći utvrđeno je 188 litara kiše po četvornom metru, a prema informacijama iz Buzeta, gradonačelnik Damir Kajin predložit će županu proglašenje elementarne nepogode.

Po riječima načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dine Kozlevca, sve službe na terenu rade na normalizaciji prometa i života, a u tijeku je ispumpavanje vode koja je prodrla u postrojenje akumulacije Butoniga. 

"Bujica je ugrozila pumpe na postrojenju, ali na svu sreću, nisu stradale, odnosno nisu potopljene", istaknuo je Kozlevac.

Istarski župan Boris Miletić krenuo je u obilazak nevremenom pogođenih područja. Iz županije su jutros poručili da je situacija pod kontrolom.

U međuvremenu vremenske prilike su se smirile pa se prema prognozi više ne očekuju velike količine oborina, što će omogućiti da se saniraju nastale štete.

Pročitajte više