U Italiji oštrije kazne za spašavanje migranata i napade na policiju

Foto: EPA

TALIJANSKA vlada donijela je zakonsku uredbu na prijedlog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija kojom se uvode strože sigurnosne mjere za migrante i strože kazne za napadače na policiju.

Ta zakonska uredba koja ima 18 članaka predviđa, među ostalim, "novčanu kaznu od 10.000 do 50.000 eura za kapetana, vlasnika broda i za brodara" koji bi bez odobrenja uplovili u talijanske teritorijalne vode, dodao je pred novinarima Salvini, koji je i predsjednik Lige (krajnja desnica), nakon sjednice vlade.

Taj članak bi trebao odvratiti nevladine organizacije, premda ih izrijekom ne spominje, od spašavanja migranata na moru jer "uredba predviđa oduzimanje broda" u slučaju ponovnog počinjenja prekršaja, rekao je Salvini koji je zatvorio talijanske luke za te nevladine organizacije.

Uredba koju još treba prihvatiti parlament, u kojemu Liga i Pokret 5 zvijezda (M5S) imaju većinu, ujedno pooštrava kazne za počinitelje napada na redarstvene snage.

Nošenje maske i drugi načini skrivanja lica na prosvjedima kažnjavat će se s dvije do tri godine zatvora i novčanom kaznom od 2000 do 6000 eura.

Korištenje bejzbolskih palica, batina i vatrometnih raketa protiv redarstvenih snaga povlači za sobom četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Vlada je još u rujnu 2018. donijela paket sigurnosnih mjera za suzbijanje imigracije i kriminala, ali ih je Matteo Salvini, koji je temu borbe s imigracijom postavio kao glavnu u svojim predizbornim utrkama, dodatno pooštrio. 

Pročitajte više