U Italiji suša i zagađenje zraka. "Nebo u Milanu sivo čak i kad nema oblaka"

Foto: Profimedia

Smog guši Milano, Siciliji nedostaje vode, a proizvodnja vina u Pijemontu je usporila - izostanak kiše diljem Italije pogoršao je zagađenje i uzrokovao suše u toj zemlji, piše agencija France Presse. 

Danas je vozilima koja najviše zagađuju zrak zabranjena vožnja u Milanu i u još osam gradova u Lombardiji. Ta je odluka donesena zbog visokog zagađenja zraka u toj bogatoj industrijskoj regiji sjeverozapada Italije. 

"Nebo je sivo čak i kad nema oblaka"

"Razine smoga su doista postale nesnošljive", rekao je za AFPTV 60-godišnjak Sergio koji živi u Milanu. "Nebo je sivo čak i kad nema oblaka. Kvaliteta zraka u Milanu nikad nije bila dobra, no sad je grozna", kazao je 22-godišnji Paolo Ciacco koji zbog toga nosi masku. 

Sjever Italije se dugo smatra jednom od najzagađenijih regija Europe. Problem Lombardije je dijelom geografski - smještena je između planina, zbog čega nije dovoljno prozračena. 

Nevladine ekološke organizacije pak optužuju vlasti da koriste taj argument kako bi opravdale lošu kvalitetu zraka i da ne moraju ništa poduzeti po tom pitanju. 

Suša diljem zemlje

Diljem Italije zabilježena je suša zbog nedostatka padalina, posebno na planinama. Količina vode pohranjena u snježnom pokrivaču prema istraživačkom institutu CIMA ovog je mjeseca manja za 64 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Izostanak kiša pogoršava već tešku situaciju nakon što su toplinski valovi 2023. ispraznili rezerve i povećali potrošnju vode. Sicilija je zbog suše proglasila prirodnu katastrofu, a na Sardiniji se poljoprivrednici smiju koristiti minimalnom količinom vode. 

Pijemont, regija na sjeverozapadu Italije, zatražila je u petak od ministarstva poljoprivrede da također proglasi prirodnu katastrofu zbog suše koja je zahvatila regiju te je snažno pogodila proizvođače vina. 

Pročitajte više