Izrael u napadu na Libanon pogodio vozilo s UN-ovim promatračima, nekoliko ranjenih

Foto: EPA

Izrael je danas pogodio vozilo s tehničkim promatračima Ujedinjenih naroda izvan južnog libanonskog pograničnog grada Rmeisha, ranivši nekoliko promatrača, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.

Jedan od sigurnosnih izvora rekao je da su se u automobilu nalazila tri tehnička promatrača UN-a i libanonski prevoditelj. Taj izvor, kao i drugi sigurnosni izvor, rekli su da je u izraelskom napadu nekoliko ljudi u automobilu ranjeno.

Izrael poriče optužbe

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee zanijekao je da su izraelske snage pogodile vozilo mirovne misije UN-a u južnom Libanonu, UNIFIL.

"Suprotno izvješćima, Izraelske obrambene snage jutros nisu napale vozilo UNIFIL-a u području Rmeisha", rekla je vojska.

Nema još očitovanja UNIFIL-a ili tehničke promatračke misije UN-a UNTSO.

Izrael razmjenjuje vatru s libanonskom oružanom skupinom Hezbolah u južnom Libanonu gotovo šest mjeseci paralelno s ratom u Gazi.

Izrael već optuživan za napade na civile i promatrače 

U izraelskim granatiranjima Libanona ubijeno je gotovo 270 boraca Hezbolaha, ali je također ubijeno oko 50 civila - uključujući djecu, bolničare i novinare - a pogođeni su i UNIFIL i libanonska vojska.

U studenom je UNIFIL rekao da je jedna od njegovih patrola pogođena izraelskom paljbom u južnom Libanonu, no nije bilo stradalih.

UNIFIL je prošlog mjeseca rekao da je izraelska vojska prekršila međunarodno pravo pucajući na skupinu jasno označenih novinara, ubivši novinara Reutersa

Pročitajte više