U Jadranu ulovljene dvije otrovne vatrenjače. "Gotovo je, Jadran je njezino more"

Foto: Vanja Kalezić

Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo je u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora objavio kako su tijekom posljednjih dana u Jadranu ulovljena dva primjerka invazivne vatrenjače. 

"Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača (Pterois miles) u Jadranu. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovo ljeto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno dojaviti znanstvenicima", napisao je u utorak Ugarković.

"Gotovo je, Jadran je njezino more! Nije trebalo dugo čekati na još jedan prijavljeni ulov. Opet na Luštici. Uz onu sliku od Danijel Đorđević, ovo je treća o kojoj znam ove godine. Prognozirao sam minimalno 10 primjeraka u 2024., ali izgleda da sam podcijenio brzinu njezinog širenja", izvijestio je samo dan kasnije o novom ulovu.

Foto: Danijel Đorđević

Vrsta u Jadranu prvi put uočena prije pet godina

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo su lani objasnili o kakvoj je ribi zapravo riječ. Vatrenjača, riba lav ili riba paun je invazivna indo-pacifička vrsta poznata po štetnosti za lokalne ekosustave. Hrani se autohtonim ribljim vrstama i brzo širi Sredozemljem. 

Na tijelu ima otrovne bodlje koje ubodom izazivaju snažnu bol. Postoji mogućnost i pojave ozbiljnijih simptoma pa se u slučaju uboda preporučuje posjet liječniku. Stoga se preporučuje oprezan pristup ovoj ribi, a posebice u slučaju ulova tijekom ribolova.

Zanimljivo da je otrov u bodljama termolabilan, što znači da se može neutralizirati toplinom. Najbolja metoda je držanje ubodenog mjesta neposredno nakon uboda u vodi temperature 40-45 Celzijusovih stupnjeva u trajanju 30-90 minuta. 

Vrsta je prvi put uočena u Jadranskom moru 2019. godine, a najsjeverniji nalaz bio je kod Visa 2021. godine. Predviđa se kako će se vatrenjača sve češće pojavljivati u našim krajevima. Najčešće se može uočiti u blizini podvodnih grebena i na manjim dubinama dostupnim podvodnim ribolovcima i rekreativnim roniocima. Vatrenjača je izvrsnog okusa te ju je moguće konzumirati.

Pročitajte više