U Jasenovcu će se održati međunarodni stručni skup o novom stalnom postavu Memorijalnog muzeja

U SPOMEN području Jasenovac održat će se 15. i 16. veljače Međunarodni stručni skup o novom stalnom postavu Memorijalnog muzeja, doznaje se u Ministarstvu kulture.

Uz stručno osoblje Spomen područja Jasenovac u radu skupa sudjelovat će članovi međunarodne Radne skupine za Jasenovac koja je utemeljena pri Time Forceu, udruzi kojoj je glavni cilj obrazovanje, čuvanje uspomene i istraživanje holokausta u svijetu.

Hrvatska je pridruženi član Radne skupine za povezne projekte i priprema se za punopravno članstvo Tima i dosada je aktivno sudjelovala u radu brojnih međunarodnih skupova o holokaustu.

Jasenovački skup razmotrit će prijedlog ostvarenja novog, stalnog postava Memorijalnog muzeja čiju su koncepciju prošle godine recenzirali članovi Hrvatskog muzejskog vijeća Josip Kolanović, Ivo Goldstein i Ivo Maroević.

Uz hrvatske, devet stručnjaka iz međunarodnih muzeja sličnoga profila iz SAD-a, Izraela, Nizozemske, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Poljske i Argentine raspravljat će o novom postavu jasenovačkog muzeja, otuđenju građe za vrijeme Domovinskog rata te njenim povratom iz SiCG u Hrvatsku u prosincu 2001. uz posredstvo Memorijalnog muzeja holokausta iz Washingtona. Skup će razmatrati i pitanja povrata još oko 30 posto jasenovačke građe koja nedostaje.

Prezentirat će se i inicijativa Spomen područja Jasenovac o osnivanju obrazovnog centra u Memorijalnom muzeju koji bi imao novu funkciju i za muzejsku djelatnost i dodatno educiranje najšire javnosti.

Po završetku dvodnevnog skupa, u ponedjeljak će u Ministarstvu kulture biti održan sastanak sa svim sudionicima skupa, a nakon toga bit će održana konferencija za novinare.

Pročitajte više