U javnost tijekom potrage puštena informacija da policija ne smije pucati na Koradu

NAKON što je Ravnatelj policije Marijan Benko izjavio kako je Ivan Korade počinio samobuojstvo, pojavile su se sumnje u istinitost tih tvrdnji. Korade je, kako je od ranije poznato, invalid koji nema jednu ruku i ima dijabetes. Ipak on je uspio otvoriti vatru na policajce, ubiti jednoga i raniti njih nekoliko.

Kako je govorila informacija medijima puštena drugoga dana potjere iz obavještajnih i policijskih krugova, policija je imala naredbu da ne smiju pucati i da Koradu moraju dovesti živoga, što znači da je od njega policija očekivala otpor i smatrala da je spreman na sve.

Informacija je, kako se vjeruje, procurila u javnost kako bi se poručilo da će se, unatoč tome koliko je Korade opasan, policija truditi do zadnjeg trenutka da ga izvuče živog, no da možda u tome neće uspjeti. To se, prema prvim informacijama od policije, i ispoštovalo - prvi je zapucao Korade, pokosivši policajce rafalom dok su prečešljavali područje oko vikendice. Opravdano smatrajući da su im životi u opasnosti, postoji mogućnost da su ga policajci ubili prije nego on ponovno zapuca na njih.

Drugo objašnjenje ove naredbe je imalo isti motiv da se Korade što prije preda, no nakon što ga je policija osumnjičila, šanse za to su bile vrlo male. Slučaj generala Korade dodatno je potencira dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha, čije su sigurnosne službe izrazile zabrinutost što je general, četverostruki ubojica na slobodi.

A.B.

Pročitajte više