KORONAVIRUS U SVIJETU

U Južnoj Koreji 1030 novih slučajeva, radi se o drugom najvećem dnevnom broju

Ilustracija: EPA

JUŽNA KOREJA prijavila je 1030 novih slučajeva koronavirusa u nedjelju, drugi dnevni rekord zaredom u zemlji koja je prvotno uspješno kontrolirala epidemiju covida-19, a sada se bori s oštrim trećim valom.

Od novozaraženih slučajeva 1002 su lokalno prenesena. Prijavljeno je ukupno 42.766 slučajeva zaraze i 580 smrtnih ishoda, priopćila je korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti.

Premijer Chung Sye-kyun u subotu je rekao da će, bude li se zaraza nastavila širiti, biti neizbježno daljnje postroženje mjera na najvišu razinu u zemlji, što bi značilo da će se praktično uvesti zatvaranje, prvi put u toj zemlji s četvrtom najjačom azijskom ekonomijom.

Južna Koreja pohvaljena je zbog ranijeg uspjeha u suzbijanju virusa bez zatvaranja oslanjanjem u velikoj mjeri na traženje kontakata i testiranje, otkad je potvrđen prvi slučaj u zemlji.

U subotu je Južna Koreja prijavila 950 novih slučajeva zaraze, a to je predsjednika Moon Jae-ina nagnalo da zapovijedi mobilizaciju policije, vojnog osoblja  i liječnika u svrhu zaustavljanja virusa što je nazvao "hitnom situacijom".

U Seulu su na snazi ograničenja 2,5 stupnja. Povišenje na najviši 3. stupanj značilo bi zatvaranje škola, učenje na daljinu, odlazak na posao samo prijeko potrebnih zaposlenika te zabranu okupljanja više od 10 ljudi.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više