U KAMBODŽI PODIGNUTE OPTUŽNICE ZA IZAZIVANJE NEMIRA

Kambodža je u subotu podigla optužnice protiv 43 ljudi, uključujući urednika jednog lokalnog lista, zbog izazivanja protutajlandskih nemira u srijedu u kojima je uništeno tajlandsko veleposlanstvo i desetak tajlandskih zgrada u Phnom Penhu.

Više od stotinu ljudi zapalilo je i opljačkalo u srijedu navečer tajlandsko veleposlanstvo u Phnom Penhu te još nekoliko tajlandskih zgrada u glavnome gradu Kambožde.

Poginulo je najmanje dvoje ljudi, a desetak zgrada uništeno je ili teško oštećeno.

Za remećenje javnog reda i mira i pljačku optuženo je 42 prosvjednika, a In Chansyvutha, urednik ´Ramseija Angkora´, optužen je za objavljivanje lažnih informacija i poticanje na kriminal i rasizam.

Optužen je i vlasnik jedne neovisne radijske postaje u Phnom Penhu koji je objavio glasine o napadu na kambodžansko veleposlanstvo u Bangkoku.

Nemiri su izbili zbog navodne izjave popularne tajlandske glumice Supwakun Khunying da hramovi Angkora Wata, koji se nalaze na kambodžanskoj zastavi, pripadaju Tajlandu, tradicionalnom neprijatelju Kambodže.

List ´Ramsei Angkor´ objavio je prije dva tjedna da je ta glumica uvrijedila Kambodžu izjavivši za tajlandsku televiziju da Kambodžu neće posjetiti sve dok se 800 godina star hram ne vrati Tajlandu.

Glumica je opovrgnula da je dala taj intervju, tvrdeći da je riječ o izjavi jednog lika kojeg je glumila prije dvije godine.

Urednik Chansyvutha tvrdi da je objavio samo da bi kambodžanska vlada trebala istražiti istinitost tih riječi.

Vođa kambodžanske oporbe Sam Rainsy optužio je premijera Huna Sena da je i sam doprinio nasilju izjavom da je tajlandska zvijezda važna kao vlat trave u Agkor Watu te zabranom njezine sapunice na kambodžanskoj televiziji.

Vlada je priznala da je situacija izbjegla nadzoru, no za raspirivanje sukoba krivi ´ekstremiste´.

Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra u subotu je za nemire okrivio predizborne okršaje kambodžanskih političara.

U međuvremenu, tajlandske vlasti uhitile su u subotu kambodžanskog oporbenog vođu Sama Rainsyja, koji je u Tajland doputovao kako bi održao novinsku konferenciju o nemirima. Tajland je, naime, zbog nereda zabranio ulazak u zemlju svim Kambodžanima.

Pročitajte više