U Kanadi kruže priče o novom čudovištu iz jezera



KANADA je poznata kao domovina saskvača, velikog dlakavog čovjeka iz priča i legendi. No, sad je mitska kreatura još jednom dobila konkurenciju, i to u Cammy, čudovištu koje navodno živi u malom jezeru na Vancouver Islandu.

Najpoznatije čudovište u zadnje vrijeme pojavilo se južno od jezera Cameron, u SAD-u, gdje je na obalu isplivalo neobično biće za koje su mnogi i dan danas uvjereni kako je vanzemaljac (na slici).

John Kirk, suosnivač Znanstvenog kriptozoološkog kluba British Columbije, kaže kako je njegova organizacija prije oko pet godina počela bilježiti podatke o viđanju čudnog bića u jezeru Cameron, nakon što je dvoje ljudi reklo kako su vidjeli dugačku crnu životinju u vodi.

Lovci na čudovišta

Kirk, koji provodi vrijeme istražujući tajanstvena i nepoznata bića, vjeruje kako može pronaći novo biće, i proveo je jedan dan na brodu koji mu je ustupio lokalni turistički ured, pretražujući dno jezera. Kaže kako je na sonaru uspio otkriti veliki objekt usred jata riba, oko 20 metara ispod površine. Kirk vjeruje kako se nije radilo o neispravnim očitanjima, budući da je sonar objekt zabilježio nekoliko puta.


Problem kod sonara na ribičkim brodovima je u tome što daju jako malo podataka, a ostavljaju puno toga na maštu. Nažalost, obećavajuće otkriće naglo je prekinuto kad je Kirkov tim izgubio podvodnu kameru i morali su otkazati potragu.

Druga čudna bića

Cammy nije prvo podvodno čudovište u Kanadi. Starije čudovište, Caddy, opisano kao biće zmijastog oblika, navodno živi u zaljevu Cadboro, također na Vancouver Islandu. Kao i u većini takvih slučajeva, nitko nije točno siguran što bi Caddy mogla biti, možda već poznata riba, možda dinosaur koji je preživio ledeno doba, a možda samo bujna mašta očevidaca.

Čak i sam Kirk kaže kako je Cammy vjerojatno neka već poznata vrsta, kao ogromna jegulja ili velika jesetra. Ne želi reći da se radi o bilo čemu egzotičnom. Ključno pitanje je zašto su prva viđanja Cammy počela tek 2004. godine? Radi li se o migraciji ili samo o lošoj interpretaciji viđenog?

2007. godine je jedna žena snimila nešto čudno u jezeru, opisavši to kao biće zmijolikog oblika, ali koje je ličilo na veliku ribu. Kirk se namjerava ponovno vratiti na jezero i otkriti o čemu se radi. Bilo kako bilo, dok ne bude jasnih dokaza, Cammy će golicati mašti mještana i turista.

Pročitajte više