U Karlovačkoj županiji 34 oboljelih od svinjske gripe

STOŽER za zdravstvo Karlovačke županije na svojoj je tiskovnoj konferenciji objavila da nema mjesta panici i nepotrebnom trošenju novaca zbog širenja svinjske gripe.

U sljedećim tjednima se očekuje širenje virusa, pa su stoga u Stožeru dali precizne i obvezujuće upute ustanovama poput škola i vrtića te liječnicima obiteljske medicine kako postupati.

Također, iz Stožera je poručeno građanima da se zbog simptoma ne javljaju u bolnicu, već obiteljskim liječnicima.

Prema prvim podacima, cjepivo za svinjsku gripu stiže u prosincu, a sa zaštitom će se započeti odmah po završetku  cijepljenja protiv sezonske gripe.

"Tamiflu nema preventivno djelovanje"

Prema procjenama Stožera, osigurano je dovoljno doza cjepiva baš kao i tamiflua, te se savjetuje građanima da "ne bi smjeli samoinicijativno kupovati i uzimati  tamiflu".

"Taj lijek naprosto nema preventivno djelovanje i nema ga svrhe uzimati prije nego li se pojavi bolest. Zato o uzimanju tamiflua odlučuju liječnici", pojasnio je Nedjeljko Strikić iz Stožera.

U Karlovačkoj županiji je po posljednjim rezultatima 34 oboljelih od svinjske gripe. Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo dr. Boško Milanković je opovrgnuo navode da je samo u osnovnoj školi Banija 30 učenika zaraženo, tvrdeći da je moguće da su neki od odsutnih učenika zaraženi, ali da se zacijelo ne radi o tako velikom broju, prenosi Radio Mrežnica.

Pročitajte više