U Karlovcu se pripremaju za kišni vikend, dijele se dodatne vreće pijeska za obranu od poplava

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

VODOSTAJI karlovačkih rijeka i danas pokazuju lagano opadanje na najkritičnijim dionicama, ali su zbog najavljenih oborina tijekom petka i subote Hrvatske vode izdale prognozu za mogući ponovni porast vodostaja tako da se ni u idućih pet dana vodostaji rijeke Kupe i Korane neće spustiti ispod 500 centimetra, odnosno ispod razine pripremnog stanja obrane od poplava.

Dijele se dodatne vreće s pijeskom

Gradski Stožer civilne zaštite priopćio je da će tijekom dana na plavnim područjima dodatno dijeliti vreće s pijeskom, a profesionalni i dobrovoljni vatrogasci pojačano će kontrolirati stanje i biti na usluzi mještanima. Županijskom stožeru uputit će dopis sa zahtjevom da se privremeni sustav zaštite od poplava uspostavi uz Kupu, kao što je to učinjeno uz Koranu i Mrežnicu.

Karlovački Stožer također zahtijeva da se za uspostavu privremenog sustava obrane od poplava koristi nataloženi pijesak u Korani između dva mosta u Karlovcu te iz Kupe.

Dopis s tim zahtjevima poslan je na znanje hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ministarstvu obrane i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Od utorka do petka vodostaji Kupe i Korane pali su s oko 780 na oko 675 centimetara te i dalje padaju, iako vrlo polako, po jedan-dva centimetra na sat.

Pročitajte više