U KATALOGU ŠKOLSKIH UDŽBENIKA 80 NOVIH NASLOVA

U Katalogu odobrenih udžbenika za osnovne škole, gimnazije i srednje strukovne škole u sljedećoj školskoj godini ima 80 novih naslova, od 147 odabranih, dok je 67 udžbenika povučeno iz nastave jer su se tijekom tri godine koristili manje od deset posto. L

Na Katalog odobrenih udžbenika osvrnuo se danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na konferenciji za novinare na kojoj je izvijestio o Školskom kalendaru za školsku godinu 2004./2005.

Ministar je ustvrdio kako ove godine nije bile moguće provesti radikalnije promjene i da će to biti moguće tek onda kad se sačini novi Katalog znanja.

Na izradbi toga kataloga sudjelovat će znanstvenici i stručnjaci - kako nastavnici tako i sindikalni predstavnici, istaknuo je Primorac, dodavši kako je osnovno stajalište Ministarstva da u tomu treba sudjelovati cijela Hrvatska.

Podsjetio je da Ministarstvo do 31. prosinca prošle godine zaprimilo 208 zahtjeva za odobrenje udžbenika, od kojih je 122 za osnovne škole, 35 za gimnazije i 51 uza strukovne škole.

O tim zahtjevima prosuđivalo je 29 stručnih povjerenstava u kojima su bila 283 člana koji su pak dali pozitivne ocjene za 109 udžbenika, 59 su ih poslali na doradu, nakon koje su pozitivno ocijenili njih 38, a ostale odbili.

Od 147 odobrenih udžbenika sadržajno je potpuno novo njih 91, dok je 56 izmijenjenih ili neizmijenjenih udžbenika, a 80 je novih naslova.

Rekavši kako je u sadašnjim uvjetima učinjeno što je bilo moguće, Primorac je najavio da će se sljedećih godina "ići" s novim povjerenstvima.

Na novinarsku primjedbu da je povećan broj paralelnih udžbenika, ministar je odgovorio da je za njega najbolji način da se to izbjegne povećavanje kriterija u vezi korištenja udžbenika.

Državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić izvijestio je da će se tijekom godine predložiti izmjene Zakona o udžbenicima kojima bi se pak trebali utvrditi kvalitetniji kriteriji za udžbenike.

Osim toga, dodao je, sada je otvorena i mogućnost da se na pozivni natječaj za nakladnike udžbenika jave nakladnici iz cijele Hrvatske, a ne kao dosad pretežito nakladnici iz Zagreba i sa zagrebačkoga područja uz tumačenje da je to jeftinije.

(Hina) xip ymc

Pročitajte više