U Kataloniji privedeno 8 osoba osumnjičenih za napad u Bruxellesu

Foto: Hina

POLICIJA u španjolskoj sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji uhitila je osam osoba u “antidžihadističkoj akciji” sumnjajući da su povezane s terorističkim napadom u Bruxellesu iz ožujka prošle godine, u kojemu je poginulo 35 osoba.

U operaciji započetoj u 4,30 sati ujutro pretraženo je dvanaest lokacija, priopćila je policija. Stanovi su pretraženi u glavnom gradu Barceloni te mjestima L'Hospitalet de Llobregatu, Santa Coloma de Gramenetu, Cornelli, Masquefi i Ripolletu.

Indicije pokazuju na direktnu povezanost

"Različite indicije pokazuju direktnu povezanost uhićenih osoba i terorističkih džihadističkih skupina", navela je policija u priopćenju. Identitet privedenih nije otkriven, a šef katalonske policije Josep Lluís Trapero rekao je su osobe u dobi od 31 do 39 godina marokanskog porijekla, koje neko vrijeme žive u Kataloniji.

"Od ranije su registrirani, a neki od njih su povezani s trgovinom drogom. U Kataloniji nisu djelovali, no mogli su se kretati Europom", izjavio je.

Četvorica povezana s napadom u željeznici, četvorica s napadom na aerodromu

Četvoricu od njih policija povezuje s bombaškim napadom na aerodromu Zaventem u Bruxellesu te podzemnoj željezničkoj postaji Maelbeek 22. ožujka 2016., a preostalu četvoricu smatra pripadnicima terorističkih skupina.

Akcija koja je još uvijek u tijeku uslijedila je nakon osam mjeseci duge istrage i suradnje s belgijskom policijom.

Katalonska policija rekla je kako su joj pomogle informacije građana. Novine El Mundo, pozivajući se na izvor u istrazi, pišu kako je policija pronašla i oružje.

Pročitajte više