U splitsku bolnicu stigli novi uređaji: "Sramota je s kakvim aparatima radimo"

Foto: Index

U SPLITSKOM KBC-u s radom su započela dva nova aparata vrijedna 4,5 milijuna kuna. Radi se o digitalnom RTG uređaju na Hitnom radiološkom prijemu, prvom takve vrste u splitskoj bolnici, te najsuvremenijem digitalnom mamografskom uređaju na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju. S novim uređajima presretni su u splitskoj bolnici, ravnatelj dr. Ivo Jurić kaže kako će značajno unaprijediti kvalitetu dijagnostičkih usluga.

"Nabava je trajala godinu i pol, konačno je aparat stigao. Tome se zaista veselimo. Ovo je povijesni trenutak za KBC Split, nadam se da ćemo napraviti daljnje iskorake ka digitalizaciji Zavoda jer moram napomenuti da mi još uvijek radimo na aparaturi staroj 20 i više godina", kazao je predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku intervencijsku radiologiju dr. Krešimir Dolić. 

KBC Split ostao bez devet radiologa: ''Maksimalno se trudimo, ali ne možemo zadovoljiti sve''

Lani je Zavod obavio 210 tisuća pretraga, a ove godine suočio se s velikim problemom. Ostali su bez devet radiologa.

"Jedan smo od najopterećenijih Zavoda, liječnika uvijek nedostaje, trenutno smo u nezavidnoj situaciju, ostali smo bez devet radiologa, to se svakodnevno osjeti u našem radu i više nismo u mogućnosti zadovoljavati sve one akutne potrebe na dnevnoj razini, iako se maksimalno trudimo. Nažalost, sustav je preopterećen", bio je iskren Dolić. 

S digitalnim mamografskim uređajem povećava se dijagnostička osjetljivost, pojasnio je.

"Vjerujem da ćemo s ovim aparatom za dva koplja podići kvalitetu dijagnostičke usluge za sve žene u našoj županiji. Sve žene mogu u adekvatno vrijeme dobiti dijagnostiku. Prvi pacijenti su već odrađeni, iskustva su vrlo pozitivna. Na mamografiju se čeka mjesec, mjesec i pol dana", kazao je Dolić.

"Ako je nešto sumnjivo, nema čekanja. Liste čekanja su za kontrole, koje nisu prioritet", osjetio je potrebu da ga dopuni ravnatelj Jurić.

"Sramota je da smo mi zadnja bolnica u Dalmaciji koja radi na analognim rendgen aparatima"

"Ovo je nastavak digitalizacije koju planiramo završiti do kraja godine. Potrebno nam je oko milijun kuna. Sramota je da smo mi zadnja bolnica u Dalmaciji koja još radi na analognim rendgen aparatima", kazao je ravnatelj Jurić. Otkrio je kako će novi uređaj za magnetnu rezonancu biti nabavljen do kraja godine. 

Na predstavljanju uređaja bio je i župan Blaženko Boban.

"Dužnost i obaveza je da pomažemo. Za ovaj odjel smo osigurali 400 tisuća kuna, a u proračunu za 2018. godine 2,5 milijuna kuna. Od toga će dva milijuna kuna ići za projektnu dokumentaciju Objedinjenog prijema. Nadam se da ćemo još više sredstava ulagati", kazao je župan Boban. 

 

Pročitajte više