U KBC-u Split ultrazvuk se čeka po dvije godine: "Nemamo liječnika, nemamo opreme"

Foto: FAH, Ivo Čagalj/Pixsell, Video: Index

RAVNATELJ splitskog KBC-a dr. Ivo Jurić pozvao je danas novinare da ih izvijesti o financijskim rezultatima i projektima.

"Ove godine KBC Split poslovao je bez gubitaka, primili smo 112 specijalizanata i 105 medicinskih sestara, to je najznačajniji dobitak za bolnicu, obnavljamo kadar koji je deficitaran i koji nam nedostaje. U pripremnoj je fazi Objedinjeni bolnički prijem. Dva milijuna kuna za projektnu dokumentaciju i sređivanje građevinske dozvole platila je Županija.

Sam projekt vrijedan je 70 milijuna kuna i financira se sredstvima Ministarstva zdravstva i EU-a. 16 prijema objedinili bismo u jedan centralni za cijelu Dalmaciju. Prijem bi doprinio boljem tretmanu bolesnika. Nalazio bi se u produžetku Pedijatrijskog hitnog prijema i bio bi funkcionalno povezan s ostatkom bolnice. Puno je jeftiniji od bivšeg projekta. Duplo. Mislimo da smo na dobrom putu da to pokušamo realizirati. Raspisat ćemo još četiri specijalizacije za specijalizante hitne medicine. Trenutno ih imamo 11 i dva specijalista hitne medicine. Mi se i kadrovski pripremamo za objedinjeni prijem", kazao je dr. Jurić.

Banka krvi

"Započeli su radovi na izgradnji drugog kata Onkologije. Vrijednost projekta je oko 20 milijuna kuna. Na drugom katu će se napraviti dnevna bolnica i laboratorij za pripremu citostatika. Opremili smo laboratorij za elektrofiziologiju na Klinici za kardiologiju. Liječenje aritmija sada se radi i u Splitu. Prošle godine smo dobili dva najsuvremenija CT uređaja, jedan je na Firulama, drugi na Križinama. Dobili smo dva digitalna rendgen uređaja. Planiramo digitalizirati rendgensku opremu i time bi riješili problem zastarjelog načina rada.

Završen je projekt energetske obnove Firula i Križina vrijedan 200 milijuna kuna. Ušteda je u potrošku energenata, bolesnicima je ugodniji boravak. Napravljena je centralna klimatizacija na Firulama. Pripremamo 14 projekata, istaknuo bih Regionalni transfuzijski centar, popularno nazvan Banka krvi. U projekt idemo zajedno s Gradom Splitom preko EU fondova i urbane aglomeracije. Napravili smo pretprijavu, vrijednost projekta je 5 milijuna eura. Proizvodili bismo i pohranjivali krvne derivate za čitavu Dalmaciju. Na Križinama bi bio distribucijski centar", kazao je dr. Jurić. 

Nove metode

KBC Split je preko EU fondova pokrenuo uređenje helidroma koji ima određene nedostatke.

"Dobili smo zeleno svjetlo od Agencije za zračni promet. Riješili smo dozvole. Pripremamo projekt koji bi se realizirao u suradnji s KBC-om Mostar. Napravila bi se transgranična suradnja. I oni bi uredili helidrom u sklopu aerodroma. Cijena projekta je 1,8 milijuna kuna", kaže ravnatelj splitskog KBC-a. 

Istaknuo je još nekoliko uspjeha svoje bolnice u 2017. godine.

"Prvi put smo napravili stereotaksijsku operaciju na mozgu. Najuspješniji smo u eksplantaciji organa donora u Hrvatskoj. Pripremili smo laboratorij za transplantaciju matičnih stanica. Čekamo akreditaciju, početkom iduće godine ćemo transplantirati matične stanice u Splitu. 8. siječnja počinje takozvana neuroradiološka intervencija kod moždanih udara. Posebnim kateterom pod rendgenskim nadzorom išlo bi se na vađenje ili otapanje ugruška u krvnim žilama mozga kod moždanog udara. Time se prekida razvitak moždanog udara, nema invaliditeta ili je bitno manji u odnosu na liječenje dosadašnjim metodama. U slučaju uspjeha, bolesnik napušta KBC nakon dva dana i nije oduzet", pohvalio se dr. Jurić. 

O dugim listama čekanja: "S četiri uređaja bismo sve riješili, ali nema ljudi"

Novinari su ga pitali za liste čekanja na ultrazvuk. Prvi slobodan termin se čeka dvije godine. 

"To su sve kontrole, sve što je prioritetno, gdje postoji opravdana sumnja rješava se u roku od tjedan do mjesec dana. Liste su takve kakve jesu, mi nemamo ljudi, nemamo aparature, međutim, tu postoje prioriteti. Ono što se mora riješiti prioritetno, rješava se, a ono što može čekati, čeka. Sve je stvar kliničke procjene. 20 posto ljudi ne dođe na pregled, a ne jave se da neće doći i tako se liste produžavaju za 20 posto, što nije malo.

Imamo popodnevnu ambulantu i dijagnostiku. Magnetna rezonanca počinje u 6, završava u 11 navečer. Imamo liječnika koliko imamo. Trebalo bi još 50 posto liječnika zaposliti na rendgenu. Imamo jednu magnetsku rezonancu za čitavu županiju. Uređaj košta četiri-pet milijuna kuna. U tijeku je natječaj za novi uređaj. To će se realizirati iduće godine. Kupit će se, ali to je isto nedostatno. Najbolje bi bilo da imamo još četiri uređaja, onda bismo sve riješili. Imali smo dva CT-a, dobili smo još dva, listu čekanja smo smanjili s devet na tri mjeseca. Trebate znati da školovanje liječnika traje šest godina i još treba dočekati pet godina specijalizacije. Nije ništa jednostavno. Na tržištu ih nema. Raspišete natječaj, nitko se ne javi. Nema ljudi", kazao je dr. Jurić. 

 

Pročitajte više