U Kini se širi novi virus, zaraženo više desetaka ljudi. Evo koji su simptomi

Ilustracija: EPA

ZDRAVSTVENI stručnjaci počeli su pratiti novi virus u Kini, kojim su se do sada zarazili deseci ljudi.

Novi Langya henipavirus (LayV) prvi je put otkriven u sjeveroistočnim provincijama Shandong i Henan krajem 2018., ali su ga znanstvenici službeno identificirali tek prošlog tjedna.

Virus je vjerojatno prešao sa životinja na ljude, smatraju znanstvenici. Testirali su divlje životinje i kod više od četvrtine od 262 rovke pronašli virusnu RNA, što, kako navode, pokazuje da bi ova životinja mogla biti prirodni rezervoar za taj virus. LayV je otkriven i kod 2% domaćih koza i 5% pasa.

Kod ljudi je ovaj virus izazvao visoku temperaturu, umor, kašalj, gubitak apetita i bolove u mišićima. Za sada nije bilo smrtnih slučajeva, piše The Guardian.

"Nema potrebe za panikom"

Infektolog Wang Linfa s Medicinskog fakulteta Duke-NUS rekao je za kineski Global Times da slučajevi LayV-a "nisu bili fatalni ili jako ozbiljni te da nema potrebe za panikom".

Stručnjaci za sada ne znaju je li se ovaj virus počeo prenositi s čovjeka na čovjeka. Većina od 35 zabilježenih slučajeva zaraze otkrivena je kod poljoprivrednika, a ostali su bili radnici u tvornicama.

"Tijekom praćenja bliskih kontakata devetero pacijenata nije otkriven prijenos, ali treba napomenuti da je veličina našeg uzorka premala za određivanje statusa prijenosa s čovjeka na čovjeka", kazali su znanstvenici.

Stručnjaci su sekvencionirali genom LayVa i utvrdili da se radi o henipavirusu, kategoriji zoonotskih RNA virusa. Zoonoza, odnosno zoonotski virusi, potiču od životinja, a mogu se putem hrane ili na druge načine prenijeti na ljude. U zoonotske RNA viruse spadaju i virusi hendra i nipah, koji su povezani s visokim stopama smrtnosti. LayV je najbliže povezan s virusom mojiang, koji je otkriven u južnoj Kini.

Tajvan također prati situaciju

Tajvanski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u nedjelju da će sekvencionirati genom i provesti mjere nadzora nad virusom. Chuang Jen-hsiang, zamjenik glavnog ravnatelja tajvanskog CDC-a, rekao je na konferenciji za novinare da agencija istražuje puteve prijenosa i da će surađivati ​​s Odborom za poljoprivredu pri analizi sličnih bolesti kod vrsta koje su porijeklom s Tajvana.

Stručnjaci za zarazne bolesti već dugo upozoravaju da će klimatske promjene i uništavanje prirode povećati rizik od prijenosa virusa sa životinja na ljude, što je poznato kao efekt "zoonotskog širenja".

Pročitajte više