U Kini stopa prirasta stanovništva najniža u zadnjih 61 godinu

Ilustracija: EPA

STOPA prirasta stanovništva u Kini pala je na najnižu razinu u posljednjih šest desetljeća unatoč velikim naporima vlade da poveća rast stanovništva i odgodi demografsku krizu. 

U cijeloj Kini je 2021. rođeno 10.62 milijuna beba - 7.52 na tisuću ljudi, objavio je tamošnji ured za statistiku. U istom razdoblju zabilježeno je 10.14 milijuna smrtnih slučajeva, stopa mortaliteta od 7.18, što je rezultiralo stopom rasta stanovništva od samo 0.34 na 1000 stanovnika. 

Visoki troškovi života, nedostatak društvene mobilnosti...

Kina je, kao i veći dio istočne Azije, zahvaćena krizom stanovništva, sa smanjenjem nataliteta i predviđanjima neposrednog negativnog rasta stanovništva i starenja stanovništva. Podaci od ponedjeljka pokazuju da je udio starijih od 60 godina u Kini porastao sa 18.7% u 2020. na 18.9%.

Peking je najavio velike reforme za rješavanje tog pada, uključujući podizanje dobi za umirovljenje. Politika troje djece zamijenila je politiku dvoje djece koja je uvedena 2016. i izazvala blagi porast rađanja prije nego što je ponovo pala.

Visoki troškovi života, odgođeni brakovi i nedostatak društvene mobilnosti često se navode kao čimbenici koji doprinose nevoljkosti mladih Kineza da imaju djecu. Kao odgovor, Peking je zabranio skupo privatno podučavanje i obećao bolji pristup skrbi o djeci i rodiljnom dopustu.

Nestabilnost na gospodarskom planu

Kina se također suočava s potencijalnom nestabilnošću na gospodarskom planu, a podaci o BDP-u objavljeni zajedno s nalazima stanovništva koji otkrivaju dramatično usporavanje u posljednjim mjesecima 2021.

Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, zabilježila je rast BDP-a veći od očekivanog od 8.1% na godišnjoj razini, iznad vladinih predviđanja od 6%, ali s rastom koncentriranim u prvoj polovici godine. U četvrtom je tromjesečju porastao za 4%, što je pad u odnosu na 4.9% u trećem tromjesečju, piše Guardian. 

Pročitajte više