U Kistanje, Civljane i Otočac vratilo se desetero Srba povratnika

PRVA ovogodišnja skupina izbjeglih hrvatskih Srba, njih desetero, koji su sinoć krenuli iz Beograda, stigli su danas u Hrvatsku gdje je njih dvoje preuzeo Hrvatski crveni križ u Korenici budući je riječ o mještanima Otočca, a osmero Hrvatski crveni križ iz Knina budući je riječ o mještanima iz općina Civljane i Kistanja.

Potvrdila je to za Hinu ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Knin Josipa Rimac.

Dvije obitelji odlučile su se vratiti u svoje domove na područje Kistanja u prvom redu zbog, kako su rekli, ekonomskih razloga.

Riječ je o dvije mlađe obitelji, odnosno jednoj četveročlanoj (otac i majka s dvoje djece školske dobi), te jednoj tročlanoj (majka s dvoje djece školske dobi), navela je Rimac.

Oni su se u Hrvatsku vratili u svoje obnovljene domove, u sela Zečevo i Varivode u općini Kistanje.

Uz njih, u mjesto Cetina u općini Civljane vratio se jedan stariji povratnik srpske nacionalnosti.

Povratnike je pratio kamion s njihovim stvarima i povratničkim paketima, a Europska agencija za obnovu osigurala im je bespovratnu ekonomsku pomoć koja se sastoji od poljoprivrednih alata, strojeva i domaćih životinja.

Za povratak se inače prijavilo oko 120 osoba, no, organizatori navode, da su zbog iznimno hladnog vremena u Lici i Dalmaciji starije osobe svoj dolazak odgodile za početak proljeća.

Ovoga puta povratak izbjeglih hrvatskih Srba organizirirali su Dansko vijeće za izbjeglice u suradnji s Europskom agencijom za obnovu (EAR) i UNHCR-om.

Kroz organizirane povratke na to se područje do sada vratilo oko sedam tisuća osoba srpske nacionalnosti.

Od 1998. u Hrvatsku se u organizaciji UNHCR-a vratilo oko 19.000 osoba srpske nacionalnosti.

Pročitajte više