U Kongu se opet širi ebola, tri mjeseca od zadnje pandemije

Ilustracija: EPA

DEMOKRATSKA Republika Kongo objavila je da se virus ebole ponovno širi na istoku zemlje, kamo je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala tim svojih epidemiologa nakon smrti žene od te bolesti, tri mjeseca nakon proglašenja kraja prošle pandemije.

To je potvrdio ministar zdravstva Eteni Longondo za državnu televiziju, dodavši da je žena umrla 3. veljače u okolici mjesta Biena u Sjevernom Kivuu, na istoku zemlje. Analizom uzorka njezine krvi uzetom prije smrti pokazalo se da je bila pozitivna na virus ebole, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Biena se nalazi u okolici grada Butemba, gdje epidemiolozi WHO-a vode istragu na terenu i gdje je otkriveno 70 kontakata umrle žene, izvijestio je afrički ured WHO-a u priopćenju objavljenom jučer u Brazzavilleu.

Ebola se na čovjeka prenosi sa zaražene životinje

Ovaj novi slučaj prijavljen je nakon što je 18. studenog službeno proglašen kraj jedanaeste epidemije ebole u pokrajini Ekvatoru na sjeverozapadu, koja je odnijela 55 života od 130 prijavljenih slučajeva bolesti. Oporavak zadnjeg bolesnika od ebole u toj kongoanskoj pokrajini potvrđen je 16. listopada.

Ministar Longondo nije proglasio novu, dvanaestu pandemiju, no sredinom studenog upozorio je da "postoji stalna opasnost ponovnog izbijanja ebole".

Virus ebole prenosi se na čovjeka sa zaražene životinje. S čovjeka na čovjeka prenosi se tjelesnim tekućinama, a glavni simptomi su vrućica, povraćanje, krvarenje i proljev.

Nakon velike pandemije koja je od 2013. do 2016. vladala zapadnom Afrikom pokosivši 11.000 ljudi i prijenosa bolesti na Zapad putem humanitarnih radnika, WHO sa svakim pojavljivanjem ebole strahuje od širenja virusa u svijetu. UN-ova agencija je uostalom prethodnu epidemiju na istoku Konga proglasila međunarodnom zdravstvenom krizom.

Pročitajte više