KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Koprivnici 11 novih slučajeva. Škola se zatvara na 2 tjedna, zaraženo 5 djelatnika

Foto: Marko Dimić/Pixsell, Google maps

ŽUPANIJSKI stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na današnjoj press-konferenciji otkrio je da imaju 11 novih slučajeva te da je virus ušao i u osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski.

> Stožer: 3939 testiranih, 311 novih slučajeva, dvije osobe preminule

> Stanje po županijama danas: U Zagrebu 54 novih, u Splitsko-dalmatinskoj 97. Đikić: Situacija je ozbiljna

"Na području županije u zadnja 24 sata imamo 11 novih slučajeva zaraze. 36 ih je aktivnih. Četiri osobe nalaze se na bolničkom liječenju. Ponovno se formiraju timovi za kontrolu mjera u socijalnoj skrbi", izvijestio je načelnik stožera Ratimir Ljubić.

"Mjere neće ništa vrijediti ako se nećemo i u privatnom i u radnom okruženju ponašati odgovorno"

Podsjetio je kako u ponedjeljak, 7. rujna na snagu stupa i Odluka Stožera civilne zaštite RH kojom je potvrdio prijedlog Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje županije, a koje će biti na snazi idućih 30 dana.

"Nužnim epidemiološkim mjerama će se ograničiti broj osoba na svadbenim svečanostima na 100 osoba zbog velikog broja upita za održavanje svadbenih svečanosti osoba iz susjednih županija gdje je takva mjera već ranije uvedena. Nadalje u svim zatvorenim prostorima u kojima se odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja obavezno je korištenje maski za lice.

S obzirom na početak školske godine apeliram na sve učenike, roditelje i nastavnike da se odgovorno ponašaju i pridržavaju svih mjera i uputa kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih. Nužno je da shvatimo kako nam mjere neće ništa vrijediti ako se nećemo i u privatnom i u radnom okruženju ponašati odgovorno", napomenuo je Ljubić.

Nove zaražene osobe su povratnici s mora ili su bili na svadbama

Od 11 novih slučajeva pet su kontakti ranije zaraženih osoba, za pet se utvrđuje tek gdje su se zarazili, ali bili su na svadbi ili su se vratili s mora, jedan je uvoz iz susjedne države.

"Imamo određeni broj osoba koje su razvile smetnje jer se nisu pridržavale epidemioloških mjera. Molila bih sve sugrađane da mislimo jedni na druge! Ako se već zarazimo, onda nemojmo prenijeti virus na svoje bližnje", apelirala je glavna koprivnička epidemiologinja Draženka Vadla. "Jedino zajedničkim snagama možemo spriječiti širenje virusa", dodala je.

"Širenje virusa će biti i dalje, ali da bismo koliko-toliko normalno funkcionirali, moramo se držati mjera", rekla je Vadla.

Kazala je kako je kod šest osoba, bliskih kontakata ranije pozitivnih osoba bilo očekivano da će razviti simptome, dok se za ostalih petero utvrđuje mreža kontakata.

"Riječ je o osobama koje su bile na svadbenim proslavama ili su povratnici s mora. Određeni broj osoba je razvio zdravstvene smetnje jer se nisu pridržavali mjera stoga još jednom apeliram na naše sugrađane da misle jedni na druge i da učinimo sve kako se koronavirus ne bi širio. Vidljivo je da je prisutan u našoj županiji pa moramo misliti jedni na druge jer svatko od nas može biti zaražen", istaknula je ravnateljica Vadla.

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije:

Video: epodravina

Škola dva tjedna online

Načelnica Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice rekla je novinarima da će se prva dva tjedna u gradskoj osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski nastava održavati online te da je izvan stroja cijelo tehničko osoblje.

"Pozvala bih i roditelje i djecu da budu odgovorni, da koriste zaštitna sredstva, pozvala bih ljude da ne stigmatiziraju osobe koje su zaražene, treba se pridržavati epidemioloških mjera", rekla je Ostriž.

Iz navedene škole zaraženo je pet djelatnika. Više djelatnika je u samoizolaciji, među njima i jedna učiteljica čiji se nalaz čeka.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više