U listopadu počinje s radom Dom zdravlja Zagrebačke županije

ČLANOVI Poglavarstva Zagrebačke županije danas su podnijeli zahtjev Ministarstvu zdravstva za početak rada nove ustanove Doma zdravlja Zagrebačke županije.

U tu ustanovu koja će početi s radom od 1. listopada ove godine udruženo je dosadašnjih osam domova zdravlja - Dugo Selo, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić.

Međutim, HZZO je odobrio financiranje samo za sedam timova posebnih dežurstava u djelatnosti opće medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece jer prema važećem standardu na svakih 40.000 osiguranih osoba dolazi jedno dežurstvo. Zbog toga će za posebno dežurstvo u prostorijama Doma zdravlja Sv. Ivan Zelina novac osigurati ostalih sedam domova tako da će za 12,5 posto umanjiti svoje prihode (za održavanje i sl).

Za privremenog ravnatelja Doma zdravlja Zagrebačke županije imenovan je Josip Blažak, član Županijskog poglavarstva, koji je napomenuo da Županija, po novom, preuzima značajniju ulogu u organiziranju zdravstvene službe i naveo da će ugovor s HZZO-om donijeti više novca za zdravstvenu zaštitu. Napomenuo je da na području županije nedostaju radiolozi, ginekolozi i psihijatri.

Samoborski Poduzetnički centar danas je dobio 200.000 kuna potpore iz proračuna Zagrebačke županije za program Turističkih susreta pograničnih regija Zagrebačke županije i slovenskog Posavja čime će se proširiti višegodišnja turistička i gospodarska suradnja Samobora i Brežica.

Turistički susreti će se održati od 26. do 28. rujna, a za to će vrijeme biti organiziran i turistički triatlon kanuom, pješice i biciklom preko granice: Kostanjevica-Brežice-Samobor-Sošice- Kostanjevica.

Pokrovitelji manifestacije su ministarstva turizma, vanjskih poslova i europskih integracija.

Županijsko poglavarstvo odobrilo je poček za korisnike kredita za razvitak poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji i to do 1. lipnja 2004. kako bi se ublažile posljedice ovogodišnje suše koje u Zagrebačkoj županiji iznose 210 milijuna kuna.

Pročitajte više