U Londonu uhićen 18-godišnjak osumnjičen za terorizam, vojska na ulicama grada

Foto: Hina

BRITANSKA policija objavila je da je uhitila osamnaestogodišnjeg mladića u sklopu istrage napada eksplozivnom napravom u petak u postaji podzemne željeznice u Londonu pri čemu je po zadnjim podacima ozlijeđeno 30 osoba.

Osamnaestgodišnji mladić uhićen je u subotu ujutro u Kentu na jugoistoku Engleske u "lučkoj zoni Dovera" i osumnjičen je za "terorizam", objavila je policija u priopćenju.

Neil Basu, voditelj antiterorističkog odjela u policiji, u priopćenju je kazao "iako smo zadovoljni ostvarenim napretkom, istraga se nastavlja i razina prijetnje ostaje kritična".

Atenat počinjen u petak peti je u nizu u šest mjeseci na teritoriju Velike Britanije, a dogodio se u postaji podzemne željeznice Parsons Green, u četvrti jugozapadnog Londona. 

Policija je napad okarakterizirala kao "teroristički", a putem svoje agencije Amaq, odgovornost za njega je preuzela džihadistička skupina, tzv. Islamska država.

Prema novim podacima koje su objavile u subotu ujutro medicinske službe, 30 je osoba ozlijeđeno jer je nakon eksplozije nastao stampedo, no nijedna nije u kritičnom stanju te su otpuštene sve osim tri osobe.

Vojska na ulicama grada

Velika Britanija rasporedila je stotine vojnika na strateškim mjestima u subotu da zamijene policiju u potrazi za odgovornima za eksploziju bombe u podzemnoj željeznici pri čemu je ozlijeđeno 29 ljudi a zemlja je na najvišem stupnju pripravnosti.


Premijerka Theresa May rekla je da 'stupanj kritične prijetnje' znači da možda prijeti još jedan napad nakon što je u petak ujutro eksploziju u vlaku na postaji podzemne željeznice izazvala improvizirana eksplozivna naprava pri čemu  je nastao stampedo i ozlijeđeno je ukupno 29 osoba.

Zbog napada na postaji Parsons Green koji je okarakterizirala kao "teroristički", britanska vlada je poduzela rijetku mjeru - raspoređivanje vojske na ulicama.

"Tijekom ovog razdoblja, vojnici će zamijeniti policajce koji će čuvati zaštićena mjesta", rekla je May u televizijskoj izjavi.

"Eksploziju u metrou u Londonu izazvali su pripadnici Islamske države", rekao je Amaq, agencija koja nastupa kao glasnogovornik militantne skupine IS.

Britanske nadležne službe i policija tragaju za osumnjičenima. Prvi čovjek britanskog poruterorističkog odjela Mark Rowley rekao je u petak kasno navečer da istraga dobro napreduje.

"Tragamo za osumnjičenima. Stotine policajaca istražuju brojne tragove, pregledavaju sate snimaka nadzornih kamera i razgovaraju s očevicima", rekao je Rowley.

Pročitajte više