U Lori visoki časnici seksualno zlostavljali mlade ročnike, umiješan i pukovnik

U SPLITSKOJ vojarni Lora proteklih su godina časnici prijavljivali silovanja, zlostavljanja i seksualna iskorištavanja mladih ročnika, no u jednom trenutku sve je zataškano. Navodno zbog toga što je u sve umiješan pukovnik koji je privržen HDZ-u.

Kako doznaje oni koji su te događaje prijavljivali napadnuti su i izvrnuti ruglu, navodno zbog toga što je u sve umiješan jedan visoki časnik Hrvatske vojske.

Slobodna Dalmacija u posjedu je dokumenta od 22. kolovoza 2000. godine, koji dokazuje da je časnik Ivica Bačić zapovjedništvu ratne mornarice prijavio seksualno zlostavljanje.

"Dana 2. svibnja 2000. godine ročni vojnik ... potužio se na seksualno zlostavljanje od strane pukovnika I.L. S tom informacijom preko Operativnog centra HRM-a upoznat je i zapovjednik HRM-a admiral Vid Stipetić.” - stoji u dopisu u kojem se navodi kako ročni vojnici redom doživljavaju neugodnosti, te kako misli da će se isti slučaj zataškati i zaboraviti. O toj prijavi nije bio obaviješten tadašnji ministar obrane Jozo Radoš.

Nakon prijave, Bačića, koji je pokušao zaštititi tjelesni integritet ročnih vojnika, nitko nije dalje ispitivao pa je cijeli slučaj pao u zaborav. No, godinu dana kasnije isti časnik, prekoren zbog toga što je upozorio na nepravilnosti, ponovo šalje zapovjedništvu HRM-a dopis pod naslovom “Silovanja ročnih vojnika” u kojem piše: "U razgovoru, koji mogu potvrditi i svi nazočni, spomenuli ste i moju predstavku/dopis koji sam uputio Vašem odjelu tijekom prošle godine, koji se odnosi na seksualno zlostavljanje ročnih vojnika u postrojbi VP 6045 Split od strane Vama poznatih (ne)časnika s visokim činovima. Vi ste mi uputili i kritiku i prijekor, te me izravno prozvali za narušavanje ’ugleda’ stanovitog gospodina s visokim činom u odori HV-a, koji je poznat po svojim seksualnim apetitima na štetu/korist ročnih pripadnika HV-a".

Bačić je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio autentičnost oba dopisa, no nije komentirao situaciju jer mu za davanje bilo kakvih izjava treba dopuštenje MORH-a. 

Slobodna Dalmacija uspjela je pronaći još jednog časnika iz Lore koji je potvrdio Bačićeve navode. On tvrdi da osim spomenutog pukovnika ima još onih koji su pipkali vojnike. “Tko prijavi zlostavljanja, taj najebe, dok se zlostavljači šeću i šepure po vojarni. Ne znam što su radili. Što me to pitate?! Ne znam je li ga ... ili su se samo pipali, ali je nečega bilo!” - komentirao je neimenovani časnik događaje u Lori, dodajući kako nije znao na koji način to zaustaviti.

Neki zapovjednici koji također nisu znali kako mlade ročnike zaštititi od nasilnih kolega tražili su pomoć od nevladinih organizacija u Splitu, pa su se obratili Tonćiju Majiću iz Dalmatinskog komiteta za ljudska prava.

Majić je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio kako su mu se obratila tri pripadnika OSRH iz Lore koji su mu rekli da su neki ročnici spolno iskorištavani. Tvrdi da se prvi put s tim slučajem susreo prije otprilike dvije godine, a posljednji put u ljeto 2003. godine. Majić ne spominje pukovnika I.L, već neka druga imena, pa se pretpostavlja da je postojalo ili još uvijek postoji više zlostavljača.

"Pritisci, mrcvarenja, jednostavno rečeno seksualno iskorištavanje. Bilo je svega. Oni koji su to radili nad vojnicima su bili od njih dvostruko stariji u omjeru, primjerice, ročnik 20 godina, a časnik 40. Govorili su mi o načinu na koji su ih i pod kojim okolnostima zlostavljali, u koje doba dana i na kojemu mjestu."- opisao je Majić što se, prema njegovim saznanjima, događalo u Lori.

Tadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Vid Stipetić izjavio je kako su njemu rekli da je zlostavljanje moguće, te da je tada zatražio da se slučaj istražii.

 “A kako će to istražiti? Zna se tko vlada državom. Mislim na HDZ, a I.L. je njihov privrženik." – izjavio je Stipetić za dodajući kako je I.L. imao zaleđe i dok je na vlasti bila koalicija.

Pročitajte više