U Makedoniji masovna istraga nasilja u parlamentu u travnju, priveden bivši šef policije

Foto: Hina
 
MAKEDONSKE vlasti pritvorile su danas bivšeg ministra unutarnjih poslova i nekoliko zastupnika i političkih aktivista, optužujući ih za nasilje u parlamentu u travnju koje je gurnulo tu državu u političku krizu. 
 
Uz Mitka Cavkova, bivšeg šefa policije i ministra unutarnjih poslova, vlasti su pritvorile najmanje trojicu parlamentaraca desne stranke VMRO-DPMNE, te nekoliko stranačkih dužnosnika makedonskog nacionalističkog pokreta koji je predvodio prosvjede u travnju.
 
Pod istragom 36 ljudi
 
Ured tužitelja za organizirani kriminal i korupciju priopćio je da je naredio službenu istragu protiv 36 ljudi, uključujući Cavkova. 
 
"Nakon pregleda i analize dokaza, tužitelj je izdao naredbu za službenu istragu ...zbog sumnje da su počinili terorističku prijetnju protiv ustavnog poretka i sigurnosti", stoji u objavi ureda. 
 
Prosvjednici su 27. travnja upali u parlament i napali premijera Zorana Zaeva, čelnika socijaldemokrata, nakon što je njegova stranka sa saveznicima iz redova etničkih Albanaca izabrala Albanca za predsjednika parlamenta. Više desetaka ljudi ozlijeđeno je u sukobima s policijom. 
 
Oporba pozvala na prosvjede u centru Skoplja
 
Oporbeni VMRO-DPMNE, koji je zemlju vodio od 2006. do izbora u 2016., na ova je uhićenja odgovorio pozivom na prosvjed u centru Skoplja. 
 
Makedonija je od 2015. do travnja 2016. bila bez funkcionirajuće vlade zbog političkog kaosa uzrokovanog skandalom oko prisluškivanja koji je srušio vladajući blok VMRO-DPMNE-a. 
 
Prosvjedi u travnju - najveća kriza u Makedoniji od 2001.
 
Prosvjedi u travnju bili su najveća kriza u Makedoniji od 2001. kad je zapadna diplomacija povukla tu državu s ruba izbijanja građanskog rata tijekom albanske pobune. Zapad je Skoplju tad bio obećao put u Europsku uniju i NATO. 
 
Parlamentarna kriza je završila u svibnju kad je Zaev formirao koalicijsku vladu sa strankama etničkih Albanaca koji predstavljaju trećinu od sveukupno dva milijuna stanovnika u državi.  
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Makedoniju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Makedonija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više