U masovnoj grobnici pronađeni ostaci još deset žrtava genocida u Srebrenici

Ilustracija: Hina

POSMRTNI ostaci najmanje deset žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine pronađeni su u još jednoj masovnoj grobnici kod mjesta Kalinovik, potvrdili su iz Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Haagu.

Analizom DNA uzoraka iz skeletnih ostataka pronađenih u grobnici otkrivenoj u svibnju potvrđeno je da su ondje pokopani Bošnjaci zarobljeni u Srebrenici, nakon čega su ih pripadnici vojske i policije bosanskih Srba likvidirali.

U Kalinoviku se rodio Ratko Mladić

Podaci o identitetu novootkrivenih žrtava, koji su potvrđeni tijekom pretraga u laboratorijima ICMP-a u Haagu, dostavljeni su bosanskohercegovačkom Institutu za nestale osobe (INO).

Grobnica u selu Dobro Polje kod Kalinovika, ujedno rodnom mjestu zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, koji je pravomoćno osuđen za ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, prvo je grobište sa srebreničkim žrtvama pronađeno još od 2016. godine.

Bili su vidljivi tragovi pogubljenja

Grobište je na nepristupačnom terenu prekrivenom kamenjem te građevinskim otpadom. Forenzičari su utvrdili kako su na posmrtnim ostacima žrtava bili vidljivi tragovi pogubljenja po kratkom postupku.

Kako je istaknuo Matthew Holliday, šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan, lokalitet Kalinovika je neuobičajen po tome što se, u odnosu na sve grobnice vezane za srebrenički genocid koje su pronađene do sada, nalazi na daleko najvećoj udaljenosti od Srebrenice.

Još se traga za ostacima oko tisuću žrtava

Ta je lokacija samo nekoliko kilometara od sela Godinjske Bare u blizini Trnova, gdje su sredinom srpnja 1995. godine pripadnici srpske paravojne postrojbe "Škorpioni" strijeljali šest zarobljenika bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice, što je ostalo zabilježeno na potresnim snimkama prikazanima i tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću pred Haaškim tribunalom.

U genocidu u Srebrenici, počinjenom nakon što su tu enklavu u istočnoj Bosni 11. srpnja okupirale postrojbe bosanskih Srba, ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka, pretežito muškaraca i dječaka. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko tisuću žrtava.

Pročitajte više

 

Pročitajte više