KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Međimurju je od sutra moguće molekularno i serološko testiranje na koronavirus

Foto: Međimurska županija

IAKO je Međimurje već 55 dana bez novooboljelih osoba od koronavirusa i 29 dana korona-free regija, Međimurska županija ne staje s preventivom.

Od sutra će Djelatnost kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije započeti s dijagnostikom SARS-CoV-2 virusa, odnosno s obavljanjem molekularne i serološke dijagnostike.

"S velikim zadovoljstvom najavljujemo početak dijagnostike SARS-CoV-2 virusa u našem Zavodu. Rezultat je to kontinuiranog ulaganja, koordiniranosti institucija i podrške koju dobivamo od Međimurske županije", rekla je ravnateljica ZZJZ Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr. med. koja je pojasnila dijagnostiku.

Riječ je o molekularnoj dijagnostici, tzv. RT-PCR kojim se detektira prisutnost virusa u uzorku. Metoda je automatizirana, vrijeme izvođenja testa je 45 minuta. Testiranje se, osim uz uputnicu liječnika, može obaviti i samoinicijativno te je tada trošak testiranja 1506 kuna, no za svako testiranje se potrebno najaviti.

Moći će utvrđivati i prisutnost protutijela

Iz Zavoda upozoravaju da negativan nalaz ne isključuje infekciju koronavirusom. Covid-19 se može detektirati i indirektno mjereći imunološki odgovor na SARS-CoV-2 virus. U laboratoriju Zavoda provodi se i serološka dijagnostika, koja se bazira na kemijskom obilježavanju protutijela.

Osjetljivost pretrage ovisi o trenutku vađenja krvi, ovisno o fazi bolesti. Molekularna i serološka metoda komplementarne su metode te se nadopunjavaju i dijagnozu bolesti čine pouzdanijom.

Uz molekularnu i serološku dijagnostiku, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije može se obaviti i imunokromatografski test, kojim se utvrđuje prisutnost protutijela IgM i IgG koja ukazuju na infekciju koronavirusom. Radi se o brzom i kvalitetnom testu koji se izvodi iz uzorka kapilarne krvi.

Župan Međimurske županije Matija Posavec poručio je da ne ističe bez razloga Zavod za javno zdravstvo Međimurske županija kao jedan od najboljih i najaktivnijih. 

"Dokazuju to brojkama i rezultatima, brojnim preventivnim akcijama koje provode i kojima nastoje educirati građane te promovirati zdravlje. Postavili su visok standard javnog zdravstva za sve građane što potvrđuje i uvođenje molekularne i serološke dijagnostike", kaže. Župan Posavec je naglasio kako je ovo velik uspjeh međimurskog zdravstvenog sustava, s čim se složila pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač, koja je dodala kako je kontinuirana briga za zdravlje građana jedna od najvažnijih okosnica rada Međimurske županije.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više