U Metkoviću počela Smotra folklora "Na Neretvu misečina pala"

U crkvi sv. Ilije popodne je u Metkoviću izvedbom marijanskih pjesama brojnih neretvanskih i gostujućih pjevačkih skupina počela velika neretvanska i hrvatska smotra folklora "Na Neretvu misečina pala" koja se pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića održava od 13. do 16. svibnja. L

Po riječima stručnog voditelja Vide Bagura u službenom dijelu ovogodišnje, 20. smotre u subotu će nastupiti 28 skupina, od kojih 20 s pozivnicom organizatora metkovskog KUD-a. Osim hrvatskih predstavit će se skupine iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Madžarske i Italije.

Sutrašnja večer posvećena je 300. obljetnici rođenja fra Andrije Kačića Miošića, koji je kao preporoditelj, svećenik i pisac glasovitih "Razgovora ugodnih naroda slovinskog", rodom iz obližnjeg Brista, neko vrijeme živio i u dolini Neretve.

Smotra folklora "Na Neretvu misečina pala" službeno će biti otvorena na svečanosti u subotu popodne kad će se 28 folklornih skupina u neretvanskim lađama provozati Neretvom i tako označiti početak priredbe. Nakon toga je mimohod i nastupi na gradskom trgu. U nedjelju će nastupiti folklorne skupine iz Dubrovačko-neretvanske županije, a smotru će popratiti i drugi događaji i priredbe te izložba slika neretvanskih umjetnika.

(Hina) xtc yvkn

Pročitajte više