U Mimari otvorena izložba Philippea Brodzkog

U MUZEJU "Mimari" večeras je otvorena izložba suvremenoga belgijskog kipara Philippea Brodzkog priređena u povodu belgijskoga državnog blagdana.

Brodzki, jedan od poznatijih suvremenih belgijskih umjetnika, potječe iz stare plemićke poljske obitelji korijeni koje sežu u 11. stoljeće i koja je iznjedrila više umjetnika, pisaca i kipara.

U predgovoru kataloga izložbe uz ostalo se ističe kako je Brodzki svoja djela počeo stvarati pod utjecajem nadrealizma, a njegova tehnika jedna od najklasičnijih i slijedi smjer velike skulpture 19. stoljeća, poglavito kad je riječ o bronci.

Njegovo kiparstvo osim što obrađuje žensku figuru u velikoj mjeri pripada animalizmu pa zbroj njegovih djela na neki način oblikuje čudan bestijarij, poluljudski, poluživotinjski. Na umjetnikovim skulpturama sjedinjeni su muškarac, žena i životinja, ispreplećući se u nekoj vrsti dogovora, spremni za zamišljeno putovanje ili neku pustolovinu, ističe se u predgovoru kataloga izložbe.

Kipovi zrače i posebnom vrstom humora, a Brodzki, samouk kipar, nadahnjuje se i grčkom i rimskom mitologijom te kineskom umjetnosti pa je od pečene zemlje izradio figure slične kineskim ratnicima.

Brodzki u zadnjih desetak godina sudjeluje na uglednim međunarodnim izložbama suvremene umjetnosti, a likovna kritika ističe kako je on kipar čije je djelo nadahnuto velikim djelima iz prošlosti.

Izložba je otvorena do 3. prosinca, a postavljena je uz novčanu potporu Ministarstva kulture i autora.

Pročitajte više